Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment A murit Părintele Paulin de la Mănăstirea Petru Vodă: Fost deținut politic,acesta este singurul călugăr decorat de Armata Română pentru viața sa de soldat

A murit Părintele Paulin de la Mănăstirea Petru Vodă: Fost deținut politic,acesta este singurul călugăr decorat de Armata Română pentru viața sa de soldat

Un articol de: - 17 Sep 2015, 13:35
A murit Părintele Paulin de la Mănăstirea Petru Vodă: Fost deținut politic,acesta este singurul călugăr decorat de Armata Română pentru viața sa de soldat Foto: Ziarul Ceahlaul Eveniment

Părintele Paulin a murit, luni, la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, acolo unde se retrăsese în urmă cu 10 ani, după moartea soției sale.

În 2005m, la vârsta de 85 de ani, Gheorghe Clapon a ales să-și petrecă ultimii ani din viață la mănăstire. Viața sa nu a fost însă legată tot timpul de biserică.

În 1941, a plecat pe front ca parașutist. La trei ani distanță a fost arestat sub acuzația de organizarea unei rezistențe armate împotriva comuniștilor, urmând să-și petreacă 20 de ani în temnițele de la Pitești, Gherla, Aiud, Cavinc și Jilava.

Regrete nu am, pentru că am avut de învăţat în primul rând să uit. Nu mă mai interesează cel care m-a chinuit, care m-a bătut. Nu am nici un regret că am făcut puşcărie, că, dacă ar fi fost legile bune, mă supuneam, dar pentru că au fost rele, nu m-am supus”, spunea monahul într-un interviu din revista Veghea, scrie ziarul ceahlaul.

Armata Română i-a recunoscut meritele de luptător împotriva regimului comunist și l-a decorat de două ori, la 22 octombrie 2014 și 10 iunie 2015, pentru meritele sale de a lupta pe frontul de răsărit.

Astfel, Părintele Paulin a devenit singurul călugăr decorat pentru viața sa de soldat al României.

Gheorghe Clapon a fost uns în monarhism cu 10 ani în urmă de Părintele Justin Pârvu, cel care i-a devenit și cel mai bun prieten, și el fost militar în cadrul trupelor de vânători de munte, divizia a 4-a, pe același front.

 

 

Citeşte mai multe despre:   armata,   soldat,   comunism