Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Academicianul care a reușit să-l convingă pe Ion Iliescu că România trebuie să adere la UE, a murit

Academicianul care a reușit să-l convingă pe Ion Iliescu că România trebuie să adere la UE, a murit

Un articol de: Ramona Zaharia - 17 Feb 2020, 18:23
sursa Foto: gandul.ro Eveniment

Academicianul Tudorel Postolache a încetat din viață duminică, 16 februarie, la vârsta de 88 de ani.

În 1995, acesta a fost șeful comisiei în cadrul întâlnirii de la Snagov, atunci când partidele au semnat un acord cu privire la pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, în 1990, academicianul Tudorel Postolache a fost economistul care a creat Strategia realizării economiei de piaţă în România, potrivit adevarul.ro.

De asemenea,  ar fi reuțit să-l convingă, la acea vreme, pe Ion Iliescu că România trebuie să adere la Uniunea Europeană.

„A murit economistul Tudorel Postolache, şeful comisie tehnice care a făcut posibil acordul de la Snagov din 1995, când toate partidele au agreat că aderarea la UE este singura cale de urmat. Cu alte cuvinte, cel care i-a convins şi pe Iliescu&comp s-o lase baltă cu experimentele originale şi cochetăria cu Moscova.

Academicianul care a reușit să-l convingă pe Ion Iliescu că România trebuie să adere la UE, a murit

În 1995 nimeni nu credea cu adevărat că vom fi primiţi vreodată în UE, în ţară era jale iar în economie reformele structurale dureroase abia urmau să se facă (plus încă o serie de mineriade). Deci s-a pornit la drum cu toate riscurile şi fără garanţii, cum aveau Visegrad 4: noi eram dincolo de frontiera civilizaţională a lui Huntington, la mare modă atunci”, scrie Sorin Ioniță pe Facebook.

Tudorel Postolache, după 1990, a fost director general al Institutului Naţional de Cercetări Economice și preşedintele Comisiei pentru elaborarea Strategiei realizării economiei de piaţă în România

Citeşte mai multe despre:   Tudorel Postolache