Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Decizia privind achiziţia de corvete ar urma să fie luată "în două-trei săptămâni”. Bosânceanu (Șantierului Naval Constanța) anunța că Naval Group e câștigătorul licitației: "Lucrurile sunt ireversibile.Sau unii oameni vor să intre în pușcărie?"

Decizia privind achiziţia de corvete ar urma să fie luată "în două-trei săptămâni”. Bosânceanu (Șantierului Naval Constanța) anunța că Naval Group e câștigătorul licitației: "Lucrurile sunt ireversibile.Sau unii oameni vor să intre în pușcărie?"

Un articol de: Sebastian Pricop - 18 Apr 2019, 14:04
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea Eveniment

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, joi, că în "maxim două-trei săptămâni" ar urma să ia o decizie privind achiziţia celor patru corvete multifuncţionale care vor intra în dotarea Armatei Române. Acesta a lăsat deschisă şi posibilitatea ca această licitaţie să fie anulată.

"La momentul acesta încă nu avem o soluție, dar termenul este foarte scurt până când vom veni cu una. Am avut o discuție în cadrul Colegiului Ministerial și cu secretarul de stat pentru Armamente. Va veni în termen scurt cu o soluție. Eu sper să fie maxim două-trei săptămâni. Vom anunța soluția", a spus Leș, conform Hotnews.

"Vom vedea care va fi, este o comisie de licitație formată din specialiști și ei vor veni să spună care este soluția”, a mai completat ministrul. 

Întrebat dacă soluția poate reprezenta fie anunțarea unui câștigător, fie anularea licitației, Gabriel Leș a răspuns: „Bineînțeles!”. 

Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia) sunt cei trei competitori. Potrivit informațiilor apărute în presă, Naval Group a câștigat licitația, cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro. 

De altfel, la finalul lui martie, chiar Gabriel Leş a lăsat de înţeles că Naval Group ar fi câştigătorul.

Nu, ar trebui anunțat câștigătorul. Din păcate, a apărut și-n presă, se știe tot, ordinea, poziționarea celor trei competitori. În funcție de decizia care se va lua la Departamentul pentru Armament, să vină cu o propunere de decizie cât mai repede”, spune Leş în 26 martie. (Detalii AICI)

Acum, ministru a întors această declaraţii şi a afirmat că ceea ce a spus este doar că există o ordine a ofertelor.

"Am fost întrebat dacă informațiile scurse în presă sunt corecte și am spus că da, aceea este ordinea vizavi de preț. Nu m-am antepronunțat. Criteriile de atribuire pentru un astfel de contract nu sunt doar cele care privesc strict prețul cel mai mic. Mai sunt 30% caracteristicile tehnice, 40% integrarea în industria noastră și așa mai departe.”, a spus Gabriel Leș în conferinţa de joi.

Reamintim, în acest context, că patronul Șantierului Naval Constanța a lansat un avertisment foarte dur. Mai exact, Gheorghe Bosânceanu a susținut că este câștigătorul procedurii de selecție ca parte a consorțiului în care este asociat cu Naval Group din Franța, în condițiile celei mai bune oferte financiare şi avertizat factorii de decizie care sunt implicați în organizarea licitației că riscă închisoarea în cazul în care nu respectă criteriile impuse de Guvern. 

Suntem câștigători, trebuie să fim invitați ca să semnăm contractul. Am fost clar. Sau unii oameni vor să intre în pușcărie? Depinde. Vor să stea în libertate sau vor să intre în pușcărie. Pentru că stabilesc regulile jocului, aprobă o hotărâre de guvern, organizează o licitație, de fapt un dialog competitiv, stabilit de hotărârea de guvern și de criteriile din anexe. După ce au văzut că se pare că au câștigat cei care nu ar fi vrut ei să câștige, sau nu au câștigat cei care ar vrut ei să câștige, nu știu cum să facă ca să iasă dintr-o competiție pe care au organizat-o ei. Asta e bătaie de joc!”, a arătat Bosânceanu. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Gabriel Les,   Naval
 
 
 
Loading...