Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Actorul Radu Beligan a murit la Spitalul Elias (VIDEO)

Actorul Radu Beligan a murit la Spitalul Elias (VIDEO)

Un articol de: - 20 Iul 2016, 13:37
Actorul Radu Beligan a murit la Spitalul Elias (VIDEO) Eveniment

Doliu în lumea artistică românescă. Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la ora 13.00,  la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator, transmite B1 TV.

Acesta fusese internat vineri la Secția de Terapie Intensivă, iar pe perioada internării a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale.

Radu Beligan, născut la data de  14 decembrie 1918, în satul Gălbeni, județul Bacău, este un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio.

Pe linie maternă era grec de origine, pe linie paternă, fiind urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă, conform wikipedia.

De câte ori- poezie recitată de Radu Beligan

Beligan a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004. În data de 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

A mai fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" în grad de Mare Ofiţer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur şi colan şi Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Ofiţer, din partea Franţei. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti.

Fragment dintr-un interviu realizat de Carmen Dumitrescu in anul 1965 cu maestrul Radu Beligan. Celebrul actor vorbeste despre turneul Teatrului de Comedie la Paris.Păcat! O mare personalitate mondială a murit! L-au găsit fără suflare, în închisoare!

Radu Beligan a interpretat - în peste șapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii române: Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mircea Ștefănescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian  și universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, Eugen Ionescu,  Umberto Eco.

Balada Chiriașului Grăbit, interpretată de Radu Beligan

A fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu.

Beligan este unul dintre numele majore ale teatrului românesc, cu un repertoriu complex, clasic și modern. A jucat alături de actori importanți, cu reprezentații atât în țară cât și în străinătate.

În februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului, alături de actorul român în clasament regăsindu-se numeroase celebrităţi de toate vârstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren şi Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.

Radu Beligan si Marin Moraru - Mardare (sceneta comica din Lache si Mache, calatori printre...glume)

Radu Beligan a fost în perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Român (PCR), precum și deputat al Marii Adunări Naționale (MAN) între anii1961 - 1975.

Radu Beligan - Dupa-amiaza unui tortionar

Maestrul Radu Beligan a fost internat vineri, 15 iulie, în jurul prânzului, prezentând o stare de degradare biologică comform vârstei înaintate și a decedat pe 20 iulie, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator iresuscitabil, a declarat Daniela Safta, purtător de cuvânt al Spitalului Elias.

Aceasta a mai precizat că Radu Beligan a fost permanent monitorizat și supravegheat, i-a fost asigurat controlul semnelor vitale și confortul fizic și psihic. Parte din familie a fost alături de el, atât cât se pot vizita personele internate într-o secție de terapie intensivă.

”Într-un fel regret că s-a întâmplat totuși la noi deoarece cu noi avea o comunicare de plăcere între un mare creator de teatru și un public din sectorul sanitar avizat, care îl iubea și îl respecta”, a mai susținut Daniela Safta.

 

Citeşte mai multe despre:   actor