Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Actriţa Georgeta Luchian Tudor, soţia lui Tudor Gheorghe, a murit

Actriţa Georgeta Luchian Tudor, soţia lui Tudor Gheorghe, a murit

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Ian 2021, 15:40
Actriţa Georgeta Luchian Tudor, soţia lui Tudor Gheorghe, a murit Foto: Teatrul Naţional Craiova / Facebook Eveniment

Actriţa Georgeta Luchian Tudor, soţia artistului Tudor Gheorghe, a murit la vârsta de 86 de ani. Anunțul a fost făcut de Teatrul Național „Marin Sorescu”.

„Teatrul Național „Marin Sorescu” anunță cu tristețe plecarea la cele veșnice a actriței Georgeta Luchian Tudor, una dintre actrițele emblematice ale unei instituții pe care a slujit-o cu un talent ieșit din comun. Instituția este alături în aceste momente de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe”, au anunțat reprezentanții Teatrului Naţional Craiova, într-o postare pe Facebook.

 

Cine a fost Georgeta Luchian Tudor

 

Georgeta Luchian Tudor s-a născut pe 6 septembrie 1934, în Brăila, și a absolvit Institutul de Teatru în 1963. A dorit să fie ziaristă, dar a ajuns să devină actriță: a debutat, în 1963, la Naționalul craiovean în rolul Fanchette, în spectacolul „Nunta lui Figaro” de Beaumarchais.

Ulterior, aceasta a fost distribuită în roluri feminine complexe: Maria Lothundiaz (Valetul de cupă de H. de Balzac), Cenușăreasa (Pantofiorul de aur de E. Lițu), Dona Anna (Țărăncuța din Getafe de Lope de Vega), Cellia (Volpone de Ben Johnson), Dona Angela (Doamna nevăzută de Calderon de la Barca), Păuna (O piatră de hotar de Ion D. Sîrbu), Ara (Arca Bunei Speranțe de Ion D. Sîrbu), Clarice (Slugă la doi stăpâni de Goldoni), Sanda Augustin (Amurgul acela violet de Ion D. Sîrbu), Marion (Marion Delorme de V. Hugo), Domnișoara Nastasia (Domnișoara Nastasia de G. M. Zamfirescu), Nora (Nora de H. Ibsen), Viorica (Micul infern de Mircea Ștefănescu) etc. 

În spectacolul “Micul infern”, Georgeta Luchian Tudor a jucat alături de soțul ei, artistul Tudor Gheorghe, cu care a fost împreună timp de 56 de ani. 

Cândva, Tudor Gheorghe declara: „Au fost ani frumoși, petrecuți lângă femeia care m-a îngrijit, m-a iubit și mă susține”:

Într-un ultim spectacol memorabil, ea a interpretat rolul Alice Voinescu, cunoscuta intelectuală din perioada interbelică, în spectacolul “Alice nu știe să moară”, adaptare de Gheorghe Truță după jurnalul scriitoarei, în regia lui Mircea Cornișteanu.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Citeşte mai multe despre:   Georgeta Luchian Tudor,   Tudor Gheorghe,   Teatrul Naţional Craiova