Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Acum 75 de ani, pământul Moldovei a fost martorul unui îndemn ce a făcut istorie: "Ostași, Vă ordon: treceți Prutul!" (FOTO)

Acum 75 de ani, pământul Moldovei a fost martorul unui îndemn ce a făcut istorie: "Ostași, Vă ordon: treceți Prutul!" (FOTO)

Un articol de: - 22 Iun 2016, 14:42
Acum 75 de ani, pământul Moldovei a fost martorul unui îndemn ce a făcut istorie: "Ostași, Vă ordon: treceți Prutul!" (FOTO) Foto: activenews.ro Eveniment

Acum 75 de ani, în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, ostașii armatei române au primit de la generalul Ion Antonescu ordinul: "Ostași, Vă ordon: treceți Prutul".

Ordinul primit de soldați a avut o însemnătate aparte, aceștia primind îndemnul de a duce războiul sfânt de eliberare a Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub criminala ocupație a Uniunii Sovietice. Teritoriile pentru care România intrase în luptă, au fost "răpite" în urma Pactului Ribentropp – Molotov semnat la 23 august 1939. 

În bătălia pentru Basarabia și Bucovina de Nord și-au pierdut viața mulți ostași, armata având un total de 450.000 de militari români. La această operațiune au fost angajate 12 divizii de infanterie, o divizie blindată și 6 brigăzi independente, precum și aviația militară (672 de avioane, dintre care 219 de bombardament și 146 de vânătoare) și forța maritimă (3 distrugătoare, două submarine și alte vase mici), notează activenews.roKAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

În data de 27 iulie 1941, teritoriile românești au fost eliberate. Populația românească a primit cu entuziasm eliberarea provinciilor de sub dominația sovietică.

Pentru îndrăzneala sa, Ion Antonescu avea să plătească cu viața.

„Dacă mor – este pentru Bucovina și Basarabia. De ar fi să reîncep, aș face la fel ...”, a mărturisit  Mareșalul mamei sale în după-amiaza zilei de 1 iunie 1946, înainte de a fi condus spre locul de execuție de la Jilava

În afară de Basarabia și Bucovina, România mai pierduse Transilvania de Nord, și două județe din sudul Dobrogei, Caliacra și Durostor.