Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Acuzații grave la cel mai mare spital din Moldova: Trei pacienți au murit de septicemie. Medic: Ei au primit antibiotice, iar antibioterapia e unul dintre factorii favorizanți ai infecției cu Clostridium difficile (VIDEO)

Acuzații grave la cel mai mare spital din Moldova: Trei pacienți au murit de septicemie. Medic: Ei au primit antibiotice, iar antibioterapia e unul dintre factorii favorizanți ai infecției cu Clostridium difficile (VIDEO)

Un articol de: - 07 Iul 2016, 11:42
Acuzații grave la cel mai mare spital din Moldova: Trei pacienți au murit de septicemie. Medic: Ei au primit antibiotice, iar antibioterapia e unul dintre factorii favorizanți ai infecției cu Clostridium difficile (VIDEO) Foto: ghidcabinet.ro Eveniment

Operația reușită, pacientul mort. Se întâmplă în cel mai mare spital din Moldova. Jurnaliștii de la Adevărul au aflat că trei pacienţi operaţi în diferite secții au făcut infecţii nosocomiale şi au murit în luna iunie, după mai multe zile de spitalizare. Tragediile s-au produs deşi oamenii ajunseseră în spital cu afecţiuni care nu le puneau viaţa în pericol, iar operaţiile prin care trecuseră au fost considerate reuşite. 

Unul dintre pacienți, un bărbat din Botoșani, suferise o operație la pancreas și fusese externat după trei săptămâni. La scurt timp după ce ajuns acasa a început să se simtă din ce în ce mai rău și a murit de septicemie. 

Scenariul s-a repetat și în cazul altor doi pacienți, un bărbat de 63 de ani și o femeie de 67 de ani. Cei doi, operați ambii la secțiile de ortopedie, au trecut cu bine de operații, dar au dezvoltat ulterior infecții și au murit de septicemie. 

Reprezentanţii Spitalului susțin însă că pacienții nu au murit din cauza infecţiei cu Clostridium difficile, cu toate că pe certificatul constatator de deces este trecut inclusiv acest diagnostic.

Acuzații grave la cel mai mare spital din Moldova: Trei pacienți au murit de septicemie

Diana Cimpoeșu, de la Spitalul Sfântul Spiridon, a declarat că pacienții au fost internați în secții diferite, au fost operați de echipe diferite și că doi dintre ei au fost internați și la Spitalul de Boli Infecțioase. Medicul a mai precizat că, pentru aceste intervenții, paciențilior li s-au dat anumite antibiotice, iar terapia e unul dintre factorii favorizanți ai infecției.

”Există și un raport al Serviciului de Control din DSP Iași care se referă la cele trei cazuri. Pacienții au fost internați în secții diferite: ortopedie, chirurgie vasculară și chirurgie generală. Doi dintre ei au fost și la Spitalul de Boli Infecțioase, când s-a constat că e o infecție cu Clostridium difficile.

Cei trei pacienți au fost operați de medici diferiți și de echipe diferite. Ei aveau o patologie complexă, pornind de la boala de bază. Pentru aceste intervenții au primit antibiotice, iar antibioterapia e unul dintre factorii favorizanți ai infecției cu Clostridium difficile. Unul dintre cazuri a mers mai bine după intervenție, motiv pentru care a și fost externat, apoi a apărut o recădere și a fost internat la Boli infecțioase. Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune

S-au făcut și raportări, iar raportul de care am amintit arată nivelul de infecții nosocomiale din spital, care e sub media națională. De asemena, raportul mai prezintă și elementele ce pot fi îmbunătățite, unul dintre ele fiind aplicarea unui nou kit care a fost trimis de Ministerul Sănătății săptămâna aceasta la toate spitalele”, a declarat Diana Cimpoeșu.

Întrebată de Irina Petraru dacă pacienții au făcut această infecție din cauza tratamentului, medicul a răspuns: ”antibioterapia de un anumit tip e un factor favorizant care permite ca Clostridium difficile să exacerbeze și să determine o infecție. Există un dezechilibru între agentul patogen și factorii de apărare ai organismului. În acest caz, factorii de apărare au fost depășiți, fiind vorba despre o persoană în vârstă și cu multiple boli cronice”. 

Citeşte mai multe despre:   Stiri Iasi,   spital,   pacienti