Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anunţat că restricţia privind exploatarea fundului Mării Negre în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei Mamaia a fost anulată

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anunţat că restricţia privind exploatarea fundului Mării Negre în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei Mamaia a fost anulată

Un articol de: George Lupu - 05 Mar 2021, 16:32
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anunţat că restricţia privind exploatarea fundului Mării Negre în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei Mamaia a fost anulată Eveniment

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a anunţat că restricţia privind accesul navelor şi exploatarea fundului Mării Negre, în perimetrul destinat extragerii nisipului pentru lărgirea plajei din staţiunea Mamaia, a fost anulată.

 

Restricţia privind accesul navelor şi exploatarea fundului Mării Negre a fost anulată

 

"Antreprenorul Boskalis S.R.L., de la punerea interdicţiei de exploatare la data de 16 februarie 2021, nu a mai extras nisip din zona restricţionată şi a continuat să exploateze un capăt al perimetrului autorizat din imediata vecinătate a zonei restricţionate, astfel încât lucrările de înnisipare executate de antreprenorul Boskalis nu au fost oprite. Zona exploatabilă din afara perimetrului restricţionat avea o rezervă limitată, care cel mai probabil ar fi fost epuizată în doar câteva săptămâni", a precizat ABADL.

Obţinerea acordului de mediu pentru extragerea nisipului şi a permiselor necesare acestei operaţiuni revine antreprenorului.

"Identificarea zonelor cu rezerve de nisip din largul mării, compatibile cu cerinţele proiectului, dar şi activităţile de descărcare arheologică, de obţinere a acordului de mediu pentru extragerea de nisip, precum şi obţinerea permiselor de extragere de nisip de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale intră în exclusivitate în responsabilitatea Antreprenorului - SC Boskalis SRL, care execută Lotul 2 - Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia, beneficiar fiind Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Odată cu ridicarea restricţiei, antreprenorul poate continua lucrările conform graficelor existente, astfel încât, lotul Mamaia să poată fi finalizat până la începutul sezonului estival", a mai transmis ABADL.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a menţionat că rămâne în vigoare restricţionarea impusă de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa pentru zona cu potenţial arheologic evidenţiată de fragmentele care pot proveni de la o epavă, dispersate pe o suprafaţă de 20 de metri pătraţi.

ABADL a explicat şi modul cum se face operaţiunea de înnisipare.

"Utilizând cea mai modernă tehnologie specializată din lume - draga absorbant refulantă, va continua să extragă nisip de la o distanţă de aproximativ 12 kilometri şi o adâncime de 25 de metri. Aceasta se conectează la o conductă submsersă în lungime de doi kilometri care asigură legătura cu ţărmul mării şi astfel va aduce pe plajă în total aproximativ 4,3 milioane metri cubi de nisip. Lotul 2 - Mamaia va fi înnisipat pe o lungime de 6.950 ml şi se va crea o nouă porţiune de plajă de aproape 53 de hectare", a precizat comunicatul.Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Lotul 2 - Mamaia face parte din proiectul "Reducerea eroziunii costiere, faza II (2014-2020), implementat de Administraţia Bazinală De Apă Dobrogea-Litoral, care îşi propune reducerea eroziunii costiere pentru 11 sectoare: stăvilarele Edighiol/Periboina, Mamaia, Tomis-Cazino, Agigea, Eforie, Costineşti, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia- Venus- Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

 

DNA precizează că ancheta nu împiedică lucrările


Pe de altă parte, DNA precizează că proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor și nici nu există /a existat vreo intenție în acest sens.

Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice.

Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră - Garda de Coastă - Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.

Citeşte mai multe despre:   DNA,   ABADL