Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Profesorul Adrian Streinu Cercel, contrazis de Ministerul Sănătății, cu date de la OMS. Spirtul e util pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus și e pe lista biocidelor

Profesorul Adrian Streinu Cercel, contrazis de Ministerul Sănătății, cu date de la OMS. Spirtul e util pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus și e pe lista biocidelor

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 13 Mar 2020, 16:52
Profesorul Adrian Streinu Cercel, contrazis de Ministerul Sănătății, cu date de la OMS. Spirtul e util pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus și e pe lista biocidelor Eveniment

Ministerul Sănătății transmite că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea spirtului medicinal ca măsură de prevenire a infecției cu noul coronavirus. Asta la doar câteva zile după ce profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, declara că „spirtul medicinal nu folosește la nimic”. El a mai susținut că „spirtul nu este biocid”, fapt contrazis de Minister.

Potrivit OMS, alcoolul sanitar dezinfectează suprafețele, deci poate ajuta la prevenirea răspândirii cu noul coronavirus. Ministerul Sănătății amintește că spirtul este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.

Mesajul integral al Ministerului Sănătății:

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus.

  • Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.
  • Pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din “Deșteaptă-te române!”) sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).

Alcoolul sanitar este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.

Produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma”.

Pe 11 martie, profesorul Adrian Streinu-Cercel declara că spirul nu ajută cu nimic în lupta contra COVID-19.

„Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele pe bază de alcool, dar speciale, pe bază de biocide sunt bune. Spirtul nu este biocid.

Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS.

Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi”, a declarat acesta, pentru Antena 3.