Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Adrian Streinu-Cercel: „Pandemia de coronavirus este scăpată de sub control. Noi facem o carantinare a la Românica”

Adrian Streinu-Cercel: „Pandemia de coronavirus este scăpată de sub control. Noi facem o carantinare a la Românica”

Un articol de: Andrei Ștefan - 29 Noi 2020, 08:50
Adrian Streinu-Cercel: „Pandemia de coronavirus este scăpată de sub control. Noi facem o carantinare a la Românica” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş, a declarat că pandemia de coronavirus este scăpată de sub control în România, menționând că măsura carantinei aplicată pe teritoriul țării noastre este „o făcătură”.

 

 Adrian Streinu-Cercel: „Noi facem o carantinare a la Românica”

 

Medicul susține că măsuri mai dure (testare în masa, izolarea celor infectați) ar fi trebuit luate încă de acum 3 luni.

„Noi nu suntem utopici, ştim să coroborăm rezultatul testării cu nivelul de testare. Mult în urmă, acum câteva luni, prezentam nivelul de pozitivare în funcţie de nivelul de testare. Şi nivelul de pozitivare între cei internaţi şi cei din ambulator.

Aceste curbe au ajuns să se întretaie cu 3 luni în urmă. La momentul respectiv trebuia să coborâm în stradă şi să testăm, să-i împărţim în două: pe cei pozitivi să-i izolăm şi să-i tratăm, indiferent de grupa de vârstă”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

În ceea ce privește carantina zonală impusă în România, medicul spune ca aceasta nu este nici pe departe cum artrebui să fie.

„Carantinare înseamnă „nothing in, nothing out” (nimic nu intră, nimic nu iese). Noi facem o carantinare a la Românica. Intră cine vrea, iese cine vrea, pe proprie răspundere sau fără proprie răspundere. Asta nu e carantină, e făcătură.

Pandemia este total scăpată de sub control! Avem o problemă, cum o rezolvăm? Foarte simplu: trebuie să conştientizăm faptul că putem fi purtători, că trebuie să purtăm mască de dimineaţă până seara, că nu dorim să dăm altora acest virus. Guvernul nu ne protejază”, spune Adrian Streinu-Cercel.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

Klaus Iohannis: „Lockdown-ul nu se întâmplă”

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că nu intenționează să reinstituie carantina la nivelul întregii țări, după alegerile parlamentare de pe 6 decembrie. 

"În acest context de carantină și lockdown, vreau să fie foarte clar: nu există nici o intenție, eu nu intenționez să promovez o carantină la nivel național după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Repet, fiindcă sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri de tip senzațional. Deci, lockdown-ul nu se întâmplă. Abordarea s-a dovedit că dă rezultate. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale, în localități, unde situația o impune, deci unde avem o creștere prea mare", a declarat președintele țării. 

Cu toate acestea, șeful statului explică faptul că, la nivelul unor localități se impune carantinarea din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Nu am învins virusul: măsurile rămân în vigoare. Orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute. De ce e nevoie de carantinare în localități? Când rata de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare, adică carantinare zonală, care reduce mobilitatea. Locuitorii se întâlnesc mai rar, inhibând răspândirea virusului”, a mai spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului spune că în perioada sărbătorilor de iarnă, restricțiile impuse din cauza pandemiei nu vor fi ridicate, dar nici nu se vor înăspri

„După cum vedem pe grafic, măsurile în vigoare au dus la reducerea numărului de infecții. În aceste condiții, experții sunt de părere că în perioada următoare nu e nevoie de noi restricții. Chiar dacă acum avem motive de optimism moderat, nu este momentul să discutăm de relaxări generalizate. Dar trebuie să fim precauții, nu se vor lua înapoi restricțiile, numărul de infectări e în continuare foarte mare, ATI-urile sunt aproape pline, numărul de decese e foarte mare. Deci nu putem vorbi de o relaxare, e puțin probabil ca până la finalul lui decembrie să se renunțe la restricții. Evoluția se analizează de specialiști, mai ales de INSP, și cel puțin o dată pe săptămână se emit recomandări noi", a mai punctat Iohannis.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Streinu Cercel,   carantina