Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment AEP acuză o tentativă de manipulare prin răspândirea informaţiei că datele alegătorilor din diaspora vor ajunge la ANAF: 'Informaţiile sunt destinate exclusiv proceselor electorale'

AEP acuză o tentativă de manipulare prin răspândirea informaţiei că datele alegătorilor din diaspora vor ajunge la ANAF: 'Informaţiile sunt destinate exclusiv proceselor electorale'

Un articol de: Sebastian Pricop - 16 Sep 2019, 09:45
Foto: Inquam Photos Eveniment

Autoritatea Electorală Permanentă condamnă răspândirea de mesaje menite a speria alegătorii din diaspora şi dă, din nou, asigurări privind respectarea utilizării datelor cu caracater personal stric pentru procesul electoral.

Mai exact, într-un comunicat de presă, AEP infirmă că datele personale ale alegătorilor din diaspora vor ajunge la ANAF, preşedintele instituţiei, Constantin Florin Mituleţu-Buică, subliind că datele vor fi folosite doar pentru alegerile prezidenţiale.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă emis de AEP

"Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, revine asupra repetatelor asigurări pe care le-a oferit în legătură cu utilizarea datelor cu caracter personal ale alegătorilor români din străinătate și precizează, din nou, că acestea sunt destinate exclusiv proceselor electorale.  

În opinia președintelui AEP, informațiile potrivit cărora datele personale ale alegătorilor români din străinătate ar putea ajunge la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) sunt de natură să descurajeze exercitarea dreptului de vot de către aceștia. 

"Registrul electoral, gestionat de AEP, cuprinde datele personale ale tuturor cetățenilor români cu drept de vot. Nu am pus, nu punem şi nu vom pune aceste date la dispoziţia niciunei entități a statului, cu excepția celor implicate în organizarea și desfășurarea proceselor electorale, deoarece instrumentele legale ne spun că nu avem voie”, a precizat președintele AEP.  

Remintim că, potrivit art. 29 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, datele şi informaţiile conţinute în Registrul electoral sunt destinate exclusiv proceselor electorale. În cazul datelor cu caracter personal ale alegătorilor români din străinătate care se preînregistrează pe portalul www.votstrainatate.ro, acestea sunt doar la dispoziția Autorității Electorale Permanente și a Ministerului Afacerilor Externe, precum și a Poștei Române, doar pentru aceste alegeri.  

Mai precizăm că listele electorale permanente cu cetățenii români înregistrați ca alegători în străinătate se întocmesc doar pentru alegerile prezidențiale din acest an. 

„Îi asigur pe toți românii din străinătate că datele lor sunt în siguranță și îi îndemn să continue să se înregistreze fără rezerve pe portalul www.votstrainatate.ro, recomandându-le să opteze pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură și comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări și fără costuri”, a subliniat președintele AEP

Un număr de 41.003 români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă şi alţi 38.944 de români s-au înscris pentru a vota la o secţie din străinătate, până duminică la miezul nopţii, la expirarea termenului limită pentru înregistrare, conform datelor de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Citeşte mai multe despre:   AEP
 
 
Loading...