Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Aerisirea încăperilor ne poate ajuta la prevenirea infecției cu Covid-19. ''O cameră neventilată este mai periculoasă privind scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii''

Aerisirea încăperilor ne poate ajuta la prevenirea infecției cu Covid-19. ''O cameră neventilată este mai periculoasă privind scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii''

Un articol de: Raluca Tindeche - 14 Oct 2020, 15:37
Aerisirea încăperilor ne poate ajuta la prevenirea infecției cu Covid-19. ''O cameră neventilată este mai periculoasă privind scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii'' FOTO: Pixabay.com Eveniment

Cancelarul german Angela Merkel susține că aerisirea încăperilor poate fi o soluție prin care să prevenim infecția cu Covid-19. 

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi, a precizat de ce această măsură este una importantă. 

„Acest virus este adaptat condițiilor de mediu. Acolo unde este o cantitate mai mare de virus trebuie să intervenim și cea mai simplă soluție – care în Germania se și aplică – este aerisirea acelei clădiri, acelui spațiu, pentru că aceasta duce la o dispersare a virusului și numărul lor pe centimetru cub este redus și atunci probabilitatea să ne infectăm se reduce simțitor. Aerisirea este laîndemâna noastră și trebuie făcută periodic sau cât mai des posibil, astfel încât să dispersăm virusul și să împrospătăm aerul din casă sau din birou. Este foarte important.'', a spus profesorul, la Digi 24. 

 

Ce spune acesta despre locurile în care aerisirea nu se poate face

 

„Am văzut că sunt foarte mulți comercianți care s-au adaptat pentru a realiza echipamente pentru a împrospăta aerul, pentru a-l curăța de astfel de tipuri de particule. Sunt multe soluții, dacă este cazul, dar este preferabil să găsim soluții să avem condiții de aerisire foarte bune. E important în această perioadă să fie curat mereu”, a spus el.

 

Lumina naturală este benefică

 

„Sunt daruri de la natură pe care noi trebuie să le folosim adecvat. Pe lângă această aerisire, este foarte important să creăm condițiile ca lumina natuală să intră în cameră, în special lumina din domeniul UVA. Ajută foarte mult și este un dar, o soluție care este la îndemâna fiecăruia. De aceea recomand ca în clasele elevilor, acolo unde este posibil, să se aleagă acel clase care sunt mai bine iluminate și acele intervale de timp în care este mai multă lumină”, susține acesta. A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

,,O aerisire regulată în toate incintele private și publice poate reduce considerabil riscul de infecție”, este recomandarea Guvernului german.

Mulți oameni sunt sceptici când vine vorba de ventilarea naturală. Medicul Mihai Craiu a declarat că în anumite spații aerul condiționat poate avea mai multe consecințe decât aerisierea.

„Nu curenții produc boli. Majoritatea persoanelor sunt speriate de curenții de aer ca fiind potențială sursă de infecții aerogene, respectiv de răceli, de la cele mai simple până la pneumonie sau otite. Microbii produc aceste boli. În principiu, curenții de aer au efect chiar benefic din punct de vedere respirator, pentru că ei nu permit acumularea unei concentrații de particule inhalabile - pe care le putem vedea, apropo de praf, dar și unele lucruri pe care nu le putem vedea. O cameră neventilată este mai periculoasă în ceea ce privește scăderea oxigenului și creșterea bioxidului de carbon decât purtarea măștii. La noi, cum ziceam, ne e teamă de curent, de la mijloacele de transport în comun până la clase și ținem foarte bine ferestrele închise, chiar și când e cald”, mai adaugă medicul Mihai Craiu la Digi24. 

Citeşte mai multe despre:   aerisire,   covid,   Angela Merkel