Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Agent Green: Păduri de peste 180 de ani, pregătite pentru a fi tăiate de Romsilva - 'Cerem intervenția imediată a ministrului Costel Alexe pentru a stopa defrișările'

Agent Green: Păduri de peste 180 de ani, pregătite pentru a fi tăiate de Romsilva - 'Cerem intervenția imediată a ministrului Costel Alexe pentru a stopa defrișările'

Un articol de: Traian Avarvarei - 02 Apr 2020, 19:40
Agent Green: Păduri de peste 180 de ani, pregătite pentru a fi tăiate de Romsilva - 'Cerem intervenția imediată a ministrului Costel Alexe pentru a stopa defrișările' Eveniment

Defrișările de păduri nu sunt oprite nici măcar pe timpul pandemiei de coronavirs. Agent Green semnalează public că Romsilva pregătește tăierea a mai multor păduri cu o vârstă medie de 180 - 230 de ani .

Arborii ce urmează a fi tăiați sunt de pe raza Ocolului Silvic Nera, din județul Caraș-Severin.

Reprezentanții ONG-ului îi solicită ministrului Mediului, Costel Alexe, să oprească defrișările.

Potrivit organizației, pădurile vizate sunt compuse din specii indigene care s-au dezvoltat în mod natural.

‘Cerem intervenția imediată a ministrului Costel Alexe pentru a stopa tăierile și pentru a proteja strict aceste comori situată în U.P. V - Putna, parcelele 74 A, 75A. 129C, 98 A, precum și parcelele rămase intact încă în jurul acestora’, scrie Agent Green pe Facebook.

 

Defrițările ilegale nu sunt stopate nici măcar de COVID-19

 

Astfel, eterna problemă a defrișărilor ilegale este readusă în atenția publică.

Amintim că în data de 5 martie, zeci de activiști Agent Green au protestat la șantierul pădurii virgine din Iardaștița, situată în Parcul Național Domogled-Valea Cernei, în zona comunei Mehadia.

Aceștia susțin că aceasta este una dintre cele 14 arii naturale protejate care sunt distruse de construcția Porților de Fier a Liniei Aeriene Electrice (LEA) - Anina-Reșița, un proiect Transelectrica.

Romsilva are însă o altă părere și anunță că da în judecată ONG-ul.

Defrișările pădurilor din România este un proces economic care s-a manifestat încă din cele mai vechi timpuri, fiind una dintre principalele resurse ale populațiilor care s-au dezvoltat în zona actuală a României.

Conform statisticilor făcute pe teren, România pierde trei hectare de pădure pe oră.

 

UE cere României să stopeze defrișările ilegale 
 

Chiar și reprezentanții de la Bruxelles au cerut guvernanților de la București să ia măsuri urgente.

Amintim că în data de 12 februarie, Comisia Europeană a cerut României în mod imperativ să oprească tăierile ilegale de păduri şi să implementeze corect regulile europene privind gestionarea arborilor tăiaţi.

‘Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările”, potrivit documentului.

 

România trebuie să adopte și programe împotriva poluării

 

De asemenea, Comisia Europeană a îndemat România să adopte programe naționale de control al poluării atmosferice și să le comunice CE.

 

DEFRIȘĂRI ILEGALE. Topul județelor, făcut de ministrul Alexe

 

Ministrul Alexe s-a implicat în luarea măsurilor care să stipeze defrițările ilegale. După avertismentul venit de la Bruxelles, Alexe a întocmit un top al celor mai afectate regiuni de defrișările ilegale.

Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu coduc detașat.

Alte judeţe unde se taie mult ilegal sunt Cluj, Caraş-Severin, Alba şi Neamţ.

Alexe a precizat la momentul respectiv că Guvernul este obligat să ia măsuri dure și imediate. Toate au rămas în așteptare (Detalii AICI)