Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Aglomerație la urne în diaspora: Românii stau la cozi pentru a vota (VIDEO)

Aglomerație la urne în diaspora: Românii stau la cozi pentru a vota (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 02 Noi 2014, 12:37
Aglomerație la urne în diaspora: Românii stau la cozi pentru a vota (VIDEO) Foto: B1 TV Eveniment

Cozi imense la cele 294 de secţiile de votare pentru românii din diaspora. La Chişinău, cele patru secţii deschise au fost insuficiente pentru sutele de români, care au stat la coadă zeci de minute pentru a îşi alege preşedintele. Şi la Roma votanţii se plâng că sunt prea puţine secţii pentru numărul mare de oameni.

”Am mărit numărul de secții de votare în Rep. Moldova, din rațiuni obiective, 21 secții față de 13, în 2009.  Dimineaţă era, cel puţin la Amabasadă la Chişinău, dar şi la secţia consulară, o afluenţă de votanţi, ceea ce înseamnă că românii de peste Prut sunt interesaţi de viitorul preşedinte şi este bine că este aşa”, a anunțat Corlățean.

În ciuda numărului sporit de secții, în Chișinău s-au format cozi imense. La ora 7 dimineața, sute de oameni așteptau în fața Ambasadei României, dar și la Institutul Cultural Român. Mulți votanți au plecat spre una dintre secțiile aflate în afara Chișinăului, iar aglomerație a fost și la Balți.

Coadă la votare la Coslada, în Spania


Cea mai mare aglomerație la secțiile de votare din diaspoara este în Franța, Germania, Republica Moldova și Spania, a declarat Daniel Țecu, președintele FADERE.

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când românii din Germania se grăbesc să își exprime opțiunea electorală.

Cozi la urne sunt și în Luxemburg, Munchen, Londra și Amsterdam.

Mai mult, la Londra, autoritățile se tem că s-ar putea termina buletinele de vot până la închiderea secțiilor de votare.

"Sute de români aşteaptă să voteze la cozi la Londra", precizează Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor.

Acesta a mai precizat că există "îngrijorări cu privire la o posibilă terminare a buletinelor de vot", iar oamenii care stau la coadă "acuză o organizare dezastruoasă".

Coadă imensă la Londra, pentru vot


Potrivit Biroului Electorul Central, la ora 10.00, românii din diaspora votau deja în 259 de secții din cele 294 deschise în străinătate. 

Condiţiile de vot pentru românii din diaspora sunt în 2014 similare cu cele de la alegerile prezidenţiale anterioare. Votarea a inceput la ora 7.00, ora locală, şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, iar numărul secţiilor este acelaşi ca în 2009. Cele mai multe sunt în Moldova şi Marea Britanie, în schimb numărul lor a fost redus în unele ţări, precum Portugalia. Primii români care au votat in afara tarii, pentru viitorul presedintele al Romaniei, sunt in Noua Zeelanda. Aici, urnele s-au deschis sâmbătă seară, la ora 20.00, ora Romaniei. Ultimii romani din afara granitelor care vor vota sunt cei aflati pe coasta de vest a Americii de Nord, unde urnele se inchid luni, 3 noiembrie, la ora 05.00, ora Romaniei.

Astfel, cetăţenii români care se află în ziua alegerilor în afara ţării pot să-şi exercite dreptul constituţional la orice secţie de votare din străinătate. Acest lucru este valabil atât în cazul românilor care au domiciliul în străinătate, cât şi în cazul celor care se află în afara ţării ca turişti.

De asemenea, și în Paris și Roma, românii se grăbesc să își exercite opțiunea.

Aglomerație la urne în diaspora


În străinătate, până la ora 13:00, 40.906 români și-au exprimat opțiunea electorală, potrivit datelor oferite de BEC.

Procesul de votare s-a încheiat în patru secţii din două ţări, Noua Zeelandă şi Australia.

Cea mai mare prezenţă în diaspora, până la ora 13:00, s-a înregistrat în Republica Moldova (9.087), urmată de Italia (8.728), Spania (6.959), Franţa (2.008), Belgia (1.732) şi Marea Britanie (1.243).
Citeşte mai multe despre:   aglomeratie,   vot,   diaspora,   romani,   cozi