Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ALARMĂ! Un nou virus hepatic le dă FIORI RECI românilor! Cum te poți îmbolnăvi de HEPATITA E

ALARMĂ! Un nou virus hepatic le dă FIORI RECI românilor! Cum te poți îmbolnăvi de HEPATITA E

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Mai 2019, 18:06
ALARMĂ! Un nou virus hepatic le dă FIORI RECI românilor! Cum te poți îmbolnăvi de HEPATITA E Foto:Pixabay Eveniment

Hepatita E, care apare din cauza igienei precare și a cărnii de porc neprocesate termic, se răspândește în România, potrivit digi24.ro.

Publicația notează că, de la începutul anului, patru persoane s-au îmbolnăvit cu hepatita E. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, boala poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate.

„Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Balș.

Astfel, specialiștii au explicat că trebuie să avem foarte mare grijă de igiena noastră şi la tipul de carne de porc pe care o consumăm. Virusul a fost semnalat în regiunea Moldovei.

„Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește”, a spus Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie.

Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România. Ţara noastră îşi propune să eradicheze hepatita B şi hepatita C până în anul 2030.

„Scopul este de a minimiza amploarea hepatitei virale prin reducerea transmiterii, reducerea morbidității și mortalității, asigură accesul la serviciul de prevenție, testare, îngrijire și tratament”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății.