Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 // Ministerul de Interne: 146 de sesizări privind nereguli electorale. Poliţiştii fac cercetări privind 28 de posibile fapte de natură penală

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 // Ministerul de Interne: 146 de sesizări privind nereguli electorale. Poliţiştii fac cercetări privind 28 de posibile fapte de natură penală

Un articol de: B1.ro - 10 Noi 2019, 15:38
Eveniment

UPDATE: 146 de sesizări privind săvârşirea unor posibile contravenţii şi infracţiuni electorale au fost înregistrate până la ora 19.00, dar peste 70 nu s-au confirmat, a transmis Ministerul de Interne. Poliţiştii fac cercetări privind 28 de posibile fapte de natură penală.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a declarat că sesizările cele mai multe au fost înregistrate în Dolj (18), Bucureşti (15), Giurgiu (13), Argeş (9), Dâmboviţa şi Vrancea cu 8.

Cele mai multe sesizări de incidente electorale au fost înregistrate în Dolj (18), Bucureşti (15), Giurgiu (13), Argeş (9), Dâmboviţa şi Vrancea cu 8.

 

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne (MAI), Monica Dajbog, a declarat, duminică, în ziua alegerilor, că până la ora 15.00 au fost înregistrate 61 de sesizări privind evenimentele electorale, cele mai numeroase fiind consemnate pe raza județelor Dolj (11 evenimente), Giurgiu (5), Mehedinți (4), Olt  (4) și în Municipiul București – 5 evenimente.

"Din numărul total de evenimente sesizate, jumătate nu s-au confirmat. Cele mai multe sesizări au fost de fraudă electorală, sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secțiilor de votare și nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot.

Cinci evenimente sesizate fac referire la posibile fapte de natură penală.

Au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, respectiv 3 avertismente și 7 amenzi",a  spus Dajbog.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Aceasta a prezentat și câteva exemple.

"În județul Ialomița, o persoană a fost sancționată cu 1500 de lei după ce a comercializat băuturi alcoolice în apropierea unei secții de vot.

La nivelul județului Giurgiu, o persoană a fost sancționată cu avertisment pentru continuarea propagandei electorale.

În județului Neamț, președintele unei secții a sesizat faptul că o persoană și-a exprimat, în mod public, atât în incinta, cât și în afara secției de votare, opțiunea de vot. Persoana respectivă a fost amendată cu 2.000 de lei amendă.

La Constanța, s-a întocmit dosar penal pe numele unei femei care, după ce a votat, a încercat să voteze încă o dată folosind vechea carte de identitate pe care o declarase pierdută.

Tot la Constanța, se fac verificări după ce în spațiul public au apărut fotografii cu o persoană care ar fi oferit bani unui președinte al unei secții de votare.

În Botoșani, președintele unei secții de vot a sesizat faptul că în interiorul a două cabine de vot, persoane necunoscute au scris numele unor candidați la alegeri. Președintele secției a dispus măsuri pentru acoperirea înscrisurilor respective, procesul de votare fiind întrerupt aproximativ 10 min. Activitatea s-a reluat fără probleme. 

În județul Galați, se fac cercetări cu privire la două persoane care au votat deși nu aveau dreptul: una pentru că era pusă sub interdicție prin sentința Judecătoriei Galați, iar cealaltă pentru că avea drepturile electorale suspendate prin sentință judecătorească definitivă o dată cu condamnarea la executarea unei pedepse privative de libertate.

La o secție de vot din județul Maramureș, s-a prezentat o persoană care deși locuia în localitatea respectivă, nu era trecută pe lista permanentă, votând pe listele suplimentare. În urma verificărilor efectuate, a rezultat faptul că această persoană și-a pierdut cetățenia și nu avea drept de vot.

În Prahova, se fac cercetări după ce o persoană internată într-un centru de îngrijire a persoanelor în vârstă a sesizat faptul că nu este lăsată să voteze prin intermediul urnei speciale. Din primele verificări se pare că persoana nu ar fi depus cerere în acest sens".

Referitor la persoanele aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale Poliției Române, care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, reprezentanta MAI spune că până la această oră au votat 604.

Dajbog amintește că pentru eliberarea în regim de urgență a cărților de identitate pentru toți cetățenii care doresc să se prezinte vot, dar nu dețin documente valabile, serviciile județene de evidență a persoanelor au avut program cu publicul sâmbătă și vor avea și astăzi până la ora 21.00.

"Până la această oră, în cele două zile, s-au eliberat peste 15.000 acte de identitate, dintre care 11 cărți de identitate au fost realizate prin deplasarea cu camera mobilă, la domiciliul persoanelor netransportabile.

În județul Timis, unde au existat avarii la rețeaua de alimentare cu energie electrică, MAI a asigurat prin IGSU generatoare electrice pentru secțiile de votare", a conchis MAI.

 
Loading...