Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019: Care sunt mizele unui scrutin extrem de important pentru viitorul Europei și de ce, pe 26 mai, fiecare VOT contează!

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019: Care sunt mizele unui scrutin extrem de important pentru viitorul Europei și de ce, pe 26 mai, fiecare VOT contează!

Un articol de: Ionescu Tudor - 24 Mai 2019, 10:24
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019: Care sunt mizele unui scrutin extrem de important pentru viitorul Europei și de ce, pe 26 mai, fiecare VOT contează! Sursă foto: Facebook / Parlamentul European Eveniment

Pe 26 mai, românii sunt chemaţi la urne pentru a-i alege pe politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European. Iar alegerile europarlamentare sunt chiar mai importante decât cele pentru Parlamentul României pentru simplul fapt că prin votul nostru, influenţăm nu doar deciziile care sunt luate în România, ci și pe cele care sunt luate la nivelul întregii Uniuni Europene. 

Dar dacă ne referim la importanţa acestor alegeri strict pentru România, trebuie reținut că europarlamentarii votaţi de români sunt cei care vor trebui să promoveze în Parlamentul European obiectivele naţionale ale ţării.

Iar promovarea acestor obiective se poate face ţinându-se cont de interesele României, de interesele Uniunii Europene, de interesele de partid sau doar de interesele unui grup foarte restrâns de persoane.

Ce rol are Parlamentul European?

Împreună cu Comisia Europeană, Parlamentul European reprezintă puterea legislativă a Uniunii Europene. El este compus din 751 de parlamentari din toate statele-membre.

 • Adoptă legislația europeană (directive, ordonanțe, decizii). O parte a acestei legislaţii votate în PE trebuie, în mod obligatoriu, transpusă în legislaţia naţională a României;
 • Alege președintele Comisiei Europene;
 • Împreună cu Comisia Europeană întocmește proiectul bugetului Uniunii Europene;
 • Aprobă sau respinge numirea membrilor Comisiei;
 • Poate forța comisarii europeni să demisioneze prin adoptarea unei moțiuni de cenzură.

Câte locuri are România în Parlamentul European?

România are, în momentul de faţă, 32 de locuri de europarlamentari. În situaţia în care Brexitul va avea loc însă, numărul de locuri acordat României va urca până la 33.

Redistribuirea locurilor din Parlamentul European ale Marii Britanii pot fi văzute AICI.

Asupra căror probleme își vor exprima viitorii europarlamentari români opinia și votul?

Primele teme asupra cărora îşi vor exprima opinia (inclusiv prin vot) vor fi cele stabilite la recent-încheiatul Summit European de la Sibiu. Iar modul în care toate aceste probleme vor fi negociate depinde într-o foarte mare măsură de modul în care românii vor vota pe 26 mai. 

Astfel, printre punctele mai importante ale aşa-numitei "Agende Strategice 2019-2024" discutată la Sibiu se numără:

 • Respectarea statului de drept (o problemă delicată pentru România);
 • Încurajarea investiţiilor publice şi private (o altă problemă delicată pentru România);
 • Promovarea cercetării şi dezvoltării (un capitol la care România sta foarte prost);
 • Asigurarea unei protecţii sociale adecvate (încă un capitol la care România stă foarte prost);;
 • Lupta împotriva dezinformării;
 • Reformarea politicii de azil.

Şi multe altele.

De precizat ar fi şi faptul că niciunul dintre numeroasele puncte ale "Agendei Strategice 2019-2024" nu au fost încă decise. Ele vor fi decise în anii următori de parlamentarii trimişi în Parlamentul European de către alegători.

Citeşte toate temele "Agendei Strategice 2019-2024" de la Sibiu AICI.

Sursă foto: Facebook / Parlamentul European

Ce grupuri politice există în Parlamentul European?

În Parlamentul European există 7 grupuri politice, ce au rol de a influența deciziile luate. Spre deosebire de alte grupări politice însă, cele din Parlamentul European sunt compuse din membri de diferite naționalități. Toate aceste grupuri politice sunt, la rândul lor, compuse din partide politice, la rândul lor compuse din parlamentarii trimişi de alegătorii din fiecare stat-membru.

Astfel, grupurile politice europene sunt:

 • Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) 
 • Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților 
 • Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni  
 • Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa  
 • Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică  
 • Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană  
 • Europa Libertății și Democrației Directe 

Ce partide româneşti fac parte din grupurile politice europene din cadrul Parlamentului European?

 1. Partidul Naţional Liberal (PNL), condus de Ludovic Orban, face parte din Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) şi are 9 europarlamentari;
 2. Uniunea Maghiarilor din România (UDMR), condus de Kelemen Hunor, face parte tot din Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) şi are 2 europarlamentari;
 3. Partidul Social Democrat (PSD), condus de Liviu Dragnea, face parte din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților şi are 10 europarlamentari;
 4. Pro România, condus de Victor Ponta, face parte tot din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților şi are 2 europarlamentari;
 5. ALDE România, condus de Calin Popescu Tariceanu, face parte din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa şi are 2 europarlamentari;
 6. România mai are şi alţi 2 europarlamentari independenţi (Monica Macovei şi Mircea Diaconu), precum şi un europarlamentar din partea Partidului Prodemo (Cătălin Sorin IVAN)

Lista tuturor europarlamentarilor români poate fi citită AICI.

Cum sunt finanțate partidele politice la nivel european?

Potrivit datelor oferite chiar de Parlamentul European, partidele politice europene pot beneficia de finanțare anuală din partea Parlamentului European, sub forma unui grant de funcționare. 

Acesta poate acoperi până la 90 % din cheltuielile unui partid, iar restul trebuie acoperit din resurse proprii, cum ar fi cotizațiile membrilor și donații. Noile norme privind finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene au fost aprobate de Parlamentul European la 17 aprilie 2018.

Sursă foto: Facebook / Parlamentul European

Citeşte mai multe despre:   alegeri europarlamentare