Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ALERTĂ: Cum se transmite MENINGITA? Anunț de interes maxim pentru români

ALERTĂ: Cum se transmite MENINGITA? Anunț de interes maxim pentru români

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Apr 2019, 21:59
Eveniment

Ministerul Sănătății a explicat, joi, că infecția cu meningococ se transmite pe alea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare, precizând că a stabilit toate persoanele ce au intrat în contact direct cu eleva de la Liceul „Lazăr”, care a decedat din cauza meningitei, și le-a administrat antibiotic, potrivit digi24.ro.

Comunicatul integral, conform sursei citate:

„Inspectorii Direcției  de Sănătate Publică a Municipiului București au intervenit imediat ce au fost  informați  că la INI Balș este internată o pacienta în vârstă de 18 ani care  a fost diagnosticată cu meningită meningococică, afecțiune  care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliți toți contactii direcți, elevii a două clase de curs și 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian și li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic. Împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-a luat decizia suspendării cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea școlară măsuri de decontaminare și dezinfecție.

Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar  în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern,  fiind foarte sensibil la variațiile de temperatura și uscăciune. În unele cazuri se poate rare, poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contacții apropiați sunt testați în vederea posibilului portaj al meningococului și li se aministreaza profilactic doză unică de antibiotic.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W și altul pentru tipul B, care se administrează concomitant.

Conform ultimelor date raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017  au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococica, din care 13 persoane au decedat”.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Sanatatii
 
Loading...