Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alertă de DIFTERIE la granița României! Cum se manifestă boala si cât de periculoasă este

Alertă de DIFTERIE la granița României! Cum se manifestă boala si cât de periculoasă este

Un articol de: B1.ro - 15 Noi 2019, 12:18
Eveniment

 Ministerul Sănătății a pus în alertă 5 județe din țară, după ce în Ucraina s-au înregistrat cazuri de diferie, considerată eradicată la nivel mondial. În județele Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea, aflate la graniță cu Ucraina, s-au dispus măsuri urgente pentru a evita cazurile de îmbolnăvire. Sunt vizați în special copiii care nu au făcut încă vaccinul DT.

ȘOC ÎN LUMEA MONDEANĂ! ANDREEA BĂLAN, PRINSĂ ÎN FAPT: „SE POATE ȘI ÎN PATRU”! (GALERIE FOTO INCEDNIARĂ)

Vaccinarea este cea clasică, inclusă în programul național de imunizare care începe de la vârsta de 2 luni de viață și care ajunge până la adânci bătrâneți, pentru că după vârsta de 14 ani fiecare adult ar trepui să facă un rapel pentru difterie și tetanos din 10 în 10 ani. Vaccin există și se găsește la Direcțiile de Sănătate Publică, ce sunt în legătură cu medicii de familie. În momentul de față ținând cont că există această alertă din Ucraina cu privire la difterie și știind că difteria este o boală cu transmitere în principal aerogenă dar poată să pătrundă și prin leziuni cutanate, deci crește gradul de imporanță a acestei boli, evident că se va trece la reverificarea listelor celor care sunt vaccinați. Este hexavalentul sau este și varianta cu tetravalent, depinde vârsta”, a declarat Adrian Streinu Cercel pentru B1.ro.

ŞOC ÎN TELEVIZIUNE! TEO TRANDAFIR A LUAT UN PUMN DE PASTILE! IMAGINI DE GROAZĂ

Despre cum putem să ne dăm seama dacă am intrat în contact cu această bacterie medicul spune că nu este foarte ușor de identificat.

Diferia este o chestie complicată pentru că are o incubație relativ lungă, între 2 și șase zile după care apare un episod care nu este foarte zgomotos adică cu ceva febră 37 cu 5 până în 38, cu ceva dureri în gât, după care încep să apară formele toxice, afectare cardiacă, neurologică, musculară. Sper să nu ajungem acolo și să nu fie nevoie să punem un astfel de diagnostic. Cam 20-25 la sută din cazurile de difterie declarată sunt însoțite din păcate de decese și aceste decese apar datorită formelor toxice care apar în cadrul difteriei. Difteria este o angină cu false membrane care pot să ducă la obstrurarea căilor respiratorii și respectiv la sufocarea pacientului. Acum sunt cazuri de difterie și în Marea Britanie, adică acolo unde nu există o acoperire vaccinală foarte bună, adică spre 95 la sută, apar astfel de lucruri. Din cauza campaniilor anti-vaccinare s-a ajuns la astfel de situații’’,  relatează CSID.ro

VEȘTI TRAGICE PENTRU ROMÂNI! GATA, VINE MARELE CUTREMUR! GHEORGHE MĂRMUREANU A FĂCUT ANUNȚUL! IMAGINI DE COȘMAR (GALERIE FOTO)

Cum se diagnostichează

Toxina difterică acţionează atât local, cât şi sistemic. Toxina absorbită poate produce miocardită, nevrită şi necroză focală în diferite organe, incluzând rinichii, ficatul şi glandele suprarenale. Aceste modificări sunt urmate în câteva săptămâni de degenerarea granulară a fibrelor musculare (uneori cu degenerarea grasă a miocardului), progresând către mioliza şi, în final, înlocuirea fibrelor musculare distruse cu ţesut de fibroză. Astfel, difteria poate produce afectare cardiacă ireversibilă, iar în polinevrita difterică, modificările patologice includ pierderi zonale ale tecilor de mielină ale nervilor periferici şi vegetativi. Alte alterări în celulele intoxicate sunt secundare inhibiţiei sintezei proteice.

GROAZNIC! MAREA ACTRIȚĂ A FOST SPITALIZATĂ DE URGENȚĂ! MEDICII FAC EFORTURI SĂ O ȚINĂ ÎN VIAȚĂ (FOTO)

Tipuri:

Diagnostic clinic. Incubaţia: 2-6 zile.Tabloul clinic este dependent de localizarea şi intensitatea procesului difteric.

Angina difterică (faringita): - debut treptat cu febră moderată care creşte gradat, astenie intensă, greaţă însoţită sau nu de vărsături, anorexie şi dureri faringiene. Examenul obiectiv evidenţiază roşeaţă de nuanţă închisă, cu exudat opalin care se transformă rapid în false membrane alb-sidefii foarte consistente;

- faza de stare: falsele membrane se extind rapid, în câteva ore cuprind tot faringele, sunt foarte aderente, iar dacă sunt smulse cu penseta lasă o ulceraţie sângerândă cu refacerea membranelor în 24 ore; sunt constituite din mucoasă faringiană necrozată sub acţiunea toxinei difterice, cu producere de inflamaţie şi tromboză în submucoasă. Sunt însoţite de edem faringian intens, care se poate exterioriza.

CRISTIAN POMOHACI A FĂCUT RAVAGII PE SCENĂ! NIMENI NU SE AȘTEPTA SĂ O FACĂ ÎN PUBLIC! FANII ȘI-AU PUS MÂNA LA OCHI (IMAGINI BOMBĂ)

Difteria laringiană (crup difteric): poate fi primară, ca manifestare izolată a difteriei sau secundară, prin extinderea procesului de la nivel faringian; apare la 20-30 % din cazurile de difterie, fiind mai frecventă la copiii mici cu rezistenţă scăzută. Se manifestă clinic ca o laringită obstruantă. Debut cu febră, disfonie, tuse aspră, spastică, stridor, tiraj, dispnee, accese de sufocare, uneori afonie. Examenul obiectiv evidenţiază false membrane pe mucoasa epiglotei, glotei şi a coardelor vocale, care sunt inflamate. Procesul difteric se poate extinde de la laringe la întreg arborele traheobronşic, realizând traheo-bronşită difterică, cu caracter obstructiv şi eliminarea de false membrane, sub formă de mulaj bronşic.

Rinita difterică: este foarte contagioasă şi se caracterizează prin catar, obstrucţie nazală, adenopatie submaxilară monolaterală, uneori epistaxis, false membrane, secreţie sero-sanguinolentă, care poate eroda narina.

FĂRĂ LIMITE! LOREDANA GROZA, CU SÂNII GOI, ÎN DIRECT LA TV! CĂLIN GOIA NU SE AȘTEPTA SĂ I SE ÎNTÂMPLE UNA CA ASTA (GALERIE FOTO-VIDEO)

Difteria cutanată: apare de obicei ca o infecţie cu C. diphtheriae a unor dermatoze preexistente afectând în ordine descrescătoare a frecvenţei, membrele inferioare, membrele superioare, capul sau trunchiul. Aspectele clinice sunt similare cu cele ale unei infecţii bacteriene cutanate secundare. În regiunile tropicale, modalitatea de prezentare a difteriei cutanate include ocazional aspectul morfologic distinct de ulcere ”perforate”, acoperite de cruste sau membrane necrotice, prezentând margini bine delimitate.

BOMBA ANULUI! FUEGO, PRINS ÎN FAPT CU MIRABELA DAUER! IRINA LOGHIN A AFLAT ADEVĂRUL! IMAGINI BOMBĂ

Complicaţii specifice

Cardiovasculare:

– miocardita toxică precoce, apare în primele 10 zile de boală, la 25-55% din pacienţi şi se caracterizează prin anomalii electrocardiografice ce includ modificări de ST şi undă T, grade variabile de bloc şi aritmii, incluzând fibrilaţie atrială, extrasistole

ventriculare, tahicardie ventriculară sau fibrilaţie ventriculară, iar semnele clinice includ asurzirea zgomotelor cardiace, ritm de galop,

sufluri sistolice şi astenie progresivă, dispnee, insuficienţă cardiacă congestivă cu progresie acută sau insidioasă, şi uneori stop cardiac;

– miocardita toxică tardivă, apare în săptamâna a 2-3-a de boală cu simptome clinice mai uşoare.

OANA LIS, DIAGNOSTICATĂ CU O BOALĂ GRAVĂ! DIN PĂCATE, TOTUL S-A CONFIRMAT! IMAGINILE CONFIRMĂ TOTUL (GALERIE FOTO)

Neurologice:

– paralizie de văl palatin, apare în timpul primelor 2 săptămâni cu tulburări de deglutiţie şi fonaţie (deglutiţia devine dificilă, voce nazonată şi lichidele ingerate pot fi regurgitate pe nas);

– după câteva săptămâni pot aparea semne bulbare adiţionale, paralizia muşchilor oculomotori şi ciliari apărând mai frecvent, cu strabism, ptoză palpebrală, nistagmus; acestea pot fi urmate de afectarea altor nervi cranieni;

– polinevrita periferică apare în mod tipic la 1-3 luni după debutul difteriei, cu slăbiciunea porţiunilor proximale ale extremităţilor, care se propagă distal; pot apărea parestezii, cel mai frecvent cu distribuţie în „mănuşă-şosetă“; aproximativ jumătate din pacienţii cu

neuropatie difterică prezintă semne de denervare vagală cardiacă şi o proporţie mai mică din acest grup prezintă anomalii ale funcţionării baroreceptorilor. De obicei, polinevrita se vindecă în totalitate, timpul necesar ameliorării fiind aproximativ egal cu cel cuprins între expunere şi apariţia simptomelor.

ȘOC! CE PĂȚEȘTE CĂTĂLIN BOTEZATU DE CÂND S-A OPERAT? UNDE A FOST VĂZUT DESIGNERUL ȘI CUM A AJUNS SĂ ARATE (GALERIE FOTO)

Renale:

– nefroza toxică prin leziuni degenerative, hemoragice şi necrotice;

– necroza tubulară, putând merge până la insuficienţa renală (rar).

 
Loading...