Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DOLIU TERIBIL la TVR: Legandarul om din spatele emisiunii ‘Teleenciclopedia’ A MURIT chiar în Ajunul Crăciunului... (FOTO)

DOLIU TERIBIL la TVR: Legandarul om din spatele emisiunii ‘Teleenciclopedia’ A MURIT chiar în Ajunul Crăciunului... (FOTO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 28 Dec 2019, 15:19
Galerie foto (3) Eveniment

Este doliu la TVR! Alexandru Marinescu, consultantul ştiinţific al emisiunii “Teleenciclopedia”, s-a stins pe 24 decembrie, la vârsta de 83 de ani.

VEZI AICI GALERIA FOTO

Zoolog, oceanolog, istoric al științelor și muzeolog român, el şi-a legat numele de celebra emisiune timp de peste 50 de ani.

LACRIMI ÎN MUZICA POPULARĂ! IONUȚ DOLĂNESCU A FĂCUT ANUNŢUL: AU MURIT ÎN ACEEAȘI ZI! ''DUMNEZEU SĂ-I ODIHNEASCĂ ÎN PACE''

Alexandru Marinescu a absolvit Facultățile de Științe Naturale și Geografie în 1963 și a devenit cercetător doctorand la Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, secția de biologie marină și vertebrate inferioare, potrivit stiri.tvr.ro.

BOMBĂ! OANA ROMAN A RUPT TĂCEREA DESPRE TOT CE A ÎNDURAT! A FOST, PUR ȘI SIMPLU, CĂLCATĂ ÎN PICIOARE, DAR NU A SPUS NICIODATĂ NIMIC (GALERIE FOTO)

În 1968, a devenit șef de secție pentru expoziții și relații publice, tot atunci fiind solicitat de Televiziunea Română pentru a deveni colaboratorul emisiunii Teleenciclopedia. Colaborare ce avea să continue până la trecerea sa în neființă.

SURPRIZĂ URIAȘĂ DE LA GABRIELA CRISTEA ȘI TAVI CLONDA, ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI! NIMENI NU SE AȘTEPTA CA MINUNEA SĂ VINĂ ATÂT DE REPEDE!

În cele aproape șase decenii de activitate a scris numeroase cărți, articole de specialitate și de popularizare ale științei publicate în limba română și franceză.

A fost apreciat atât în țară cât și în străinătate. Intensa sa activitate a fost prețuită de mari nume, printre care și exploratorul Jaques Yves Cousteau, pe care l-a cunoscut în 1977 și pe care l-a însoțit între anii 1994 și 1996 la filmările în bazinul Dunării. În aceeași perioadă a călătorit mult și a reprezentat România în numeroase conferințe și simpozioane internaționale.

Ca vicepreședinte al diviziei de Istorie a științei de la Academia Română, a făcut cunoscuți savanții și exploratorii români în străinătate, și pe savanții și exploratorii străini în România (de exemplu centenarul expediției Belgica și expoziția „Emil Racoviță" la Muzeul Antipa în 1997 și la Muzeul de Istorie Naturală din Bruxelles în 1998, apoi expozițiile Jules Guiart, René Jeannel, Jean-Baptiste Lamarck, Georges Louis Leclerc de Buffon la București...).

Alexandru Marinescu a avut diverse funcții: printre altele, membru al Comitetului internațional al Muzeelor de Istorie naturală, președinte al Comitetului Muzeelor științifice din Comitetul internațional al Muzeelor, membru corespondent al Academiei regale din Belgia, Vice-președinte al Comitetului pentru Istoria și Filozofia Științei al Academiei Române.

A fost recompensat pentru meritele sale și promovarea României cu Meritul științific clasa I, Premiul Dimitrie Sturdza și Meritul Cultural, ofițer, clasa I.

Deși s-a pensionat în 2002, la vârsta de 66 de ani, a rămas activ în presa scrisă și la televiziune. Ultima sa carte, ”O zoologie subiectivă”, a apărut anul acesta.

 

Citeşte mai multe despre:   Teleenciclopedia,   Alexandru Marinescu
 
Loading...