Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila a explicat cum se fac corect testele COVID rapide și de ce testele din salivă nu sunt deocamdată recomandate (VIDEO)

Alexandru Rafila a explicat cum se fac corect testele COVID rapide și de ce testele din salivă nu sunt deocamdată recomandate (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 04 Apr 2021, 23:30
Alexandru Rafila a explicat cum se fac corect testele COVID rapide și de ce testele din salivă nu sunt deocamdată recomandate (VIDEO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Profesorul Alexandru Rafila a declarat duminică seară, pentru B1 TV, că părinții ar fi mai deschiși să accepte testarea COVID a copiilor dacă li s-ar explica faptul că e spre binele celor mici și a întregii familii. Rafila a explicat apoi cum se fac testele rapide și de ce testele non-invazive nu sunt deocamdată recomandate.

Declarațiile au fost făcute în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Alexandru Rafila, despre testarea COVID în școli

 

„Eu cred că se poate relua școala și testarea trebuie făcută când sunt copii care sunt simptomatici. Trebuie să-i lămurim pe părinți că atunci când au un copil simptomatic sigur că ar putea să fie bolnav și, prin refuzul ăsta, îi pun în pericol sănătatea. Cred că trebuie explicat acest lucru. (...)

Eu nu cred că testarea rapidă a eșuat. Aceasta se poate face, dar trebuie să existe un personal calificat care să facă prelevarea probelor. Asta lipsește. Dacă părinții ar ști că sunt aceste persoane calificate, cred că ar accepta. (...)

Să știți că și copiii mai mici, dacă li s-ar explica părinților că până la urmă discutăm de protejarea propiilor copii, inclusiv a familiilor, că nu toți părinții s-au vaccinat și dacă detectezi un copil infectat, e bine și pentru părinți sau bunicii cu care intră în contact, dar trebuie explicat acest lucru de cineva, atunci sunt convins că aderența la testare ar crește. Eu nu cred că există o opoziție manifestă dacă copilul e simptomtic sau a venit în contact cu un coleg pozitiv”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.Dramă în fotbalul românesc: încă un nume care a scris istorie a murit!

Întrebat despre eficiența testelor rapide din salivă, profesorul a răspuns: „Nu există încă un punct de vedere la nivelul Centrului European de Control al Bolilor. Adică ele nu sunt considerate suficient de sensibile și specifice să fie luate în considerare. Acolo e o listă generoasă de teste, vreo 30 cred, dar nu sunt testele din salivă, ci sunt testele rapide antigen. Ele pot fi folosite așa de dvs sau de mine, dar rezultatul lor nu poate fi considerat un rezultat pozitiv, trebuie să mai faci un test apoi de confirmare”.

Precizările vin în contextul în care, duminică, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că, în opt săptămâni de școală, au fost folosite mai puțin de 2% din testele antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea COVID în școli. Acesta a propus drept soluție folosirea testelor non-invazive, care ar trebui achiziționate de către MInisterul Sănătății, condus de Vlad Voiculescu. Ulterior, într-o intervenție pentru B1 TV, Cîmpeanu a precizat că a fost informat de la Ministerul Sănătății că testele non-invazive nu sunt relevante, prin urmare nu mai insistă.

 

Cum se prelevează corect testele COVID rapide

 

Profesorul Alexandru Rafila a explicat apoi cum se fac testele COVID rapide:

„Se prelevează, la fel ca testul PCR, prin introducerea în nas până la nivelul nazofaringelui, deci destul de profund, dar tamponul este extrem de subțire, după care se rotește de 2-3 ori. El trebuie introdus însă de o persoană care are acest antrenament, cât să-l introducă corect. Duureză maxim 10 secunde.

Nu se recoltează din cavitatea bucală, se poate recolta de la nivelul peretelui posterior al faringelui, deci cu gura ddeschisă, în spatele omușorului.

(E suficientă) o formă sau alta, nu trebuie luate ambele teste”.