Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila avertizează că România trebuie să țină pasul cu restul statelor UE în administrarea vaccinului anti-COVID-19, altfel „vor exista probleme legate de reluarea activităților”

Alexandru Rafila avertizează că România trebuie să țină pasul cu restul statelor UE în administrarea vaccinului anti-COVID-19, altfel „vor exista probleme legate de reluarea activităților”

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 18 Dec 2020, 22:20
Alexandru Rafila avertizează că România trebuie să țină pasul cu restul statelor UE în administrarea vaccinului anti-COVID-19, altfel „vor exista probleme legate de reluarea activităților” Foto: Facebook / Alexandru Rafila Eveniment

Alexandru Rafila, deputat-ales PSD și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, vineri, că este extrem de important ca România să țină pasul cu restul statelor UE în administrarea vaccinului anti-COVID-19, altfel „vor exista probleme legate de reluarea activităților”. Potrivit acestuia, campania de vaccinare va putea fi considerată un succes când 70% din populația României e convinsă să se vaccineze și chiar e vaccinată. Principala provocare în atingerea acestui obiectiv ține de campania de informare: „Încercările de compromitere a încrederii oamenilor în vaccin trebuie rapid neutralizate”.

 

Alexandru Rafila: Campania de vaccinare anti-COVID-19, un succes când 70% din populație e vaccinată

 

Întrebat când ar putea fi considerată o reușită campania de vaccinare anticoronavirus, Alexandru Rafila a răspuns: „O putem considera o reușită când cel puțin 70% din populație acceptă să fie vaccintă și reușim să facem acest lucru. Deci sunt două componente: convingerea populației și capacitatea sistemului - nu doar medical, că sunt mai multe implicate - să-l administreze într-un timp foarte scurt”.

„Riscul Europei cu două viteze există că dacă noi nu reușim să convingem 70% și în 6-9 luni nu reușim să-i vaccinăm, ci într-un an și jumătate, vor exista probleme legate de reluarea activităților. E important să nu ajungem în a doua parte a clasamentului” a mai spus reprezentantul României la OMS, pentru Digi24.

Alexandru Rafila a precizat că și el se va vaccina, chiar dacă este infectat acum cu coronavirus, deoarece anticorpii nu rezistă mult: „Sigur că mă voi vaccina. Nu în acest moment, pentru că boala și-a produs efectul și prezența anticorpilor, e evident din studiile făcute, ei nu au mare durabilitate, așa că în cursul anului viitor mă voi vaccina și eu. Mulți trec prin boală și nu știu că au fost infectați, dar sunt beneficiari ai vaccinării. Dacă sunt persoane simptomatice nu se face vaccinarea. Asta e valabil si în cazul vaccinului gripal”.

Campania de vaccinare anticoronavirus va începe la finalul acestei luni în Uniunea Europeană, deci și în România. Președintele Klaus Iohannis a precizat că, mai întâi, vom primi o tranșă simbolică de 10.000 de doze. Ele vor fi alocate personalului medical din cele 10 unități medicale. Vaccinarea anti-COVID-19 va fi gratuită și voluntară.

 

Alexandru Rafila: Cel mai greu în campania de vaccinare anti-COVID va fi gestionarea comunicării

 

Rafila a declarat că, dincolo de problema stocării, distribuției și administrării vaccinului anti-COVID-19, principala provocare va ține de campania de informare: „Cel mai greu cred că va fi de gestionat campania de comunicare. Nu cred că vor fi probleme deosebite logistic, dar la comunicare am rețineri, că noi am trecut în 2008 printr-o campanie eșuată de vaccinare din acuza unor greșeli majore de comunciare. Sper să nu fie repetate. E bine că e implicat și un profesionist în comunicare”.Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Rafila a insistat că politicienii ar trebui să fie mai reținuți în a se pronunța în chestiuni medicale: „E nevoie de atenție când se fac declarații din partea oamenilor politici. Unde nu se pricep, să lase specialiștii. (...) Sigur că există și nevoia unei comunicări de natură politică, dar ea trebuie să se rezume la politică”. 

„Vă dau și câteva exemple: se numesc evenimente coincidente. Ele se referă la apariția unor probleme după vaccinare care nu sunt cauzate de vaccinare, dar sunt atribuite ei. Asta trebuie înțeles. În campania de vaccinare HPV s-a spus că au fost trei decese cauzate de vaccin, noroc că în studio a fost un jurnalist pe medical, Val Vâlcu. El a spus că erau rezultatele, de fapt, unor accidente. Încercările de compromitere a încrederii oamenilor în vaccin trebuie rapid neutralizate de profesioniști în acestă zonă”, a mai declarat Alexandru Rafila.