Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID: Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional / El rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID: Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional / El rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade

Un articol de: Maria Zărnescu - 29 Oct 2020, 08:24
Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-COVID: Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional / El rezistă doar 17 zile și trebuie ținut la minus 80 de grade Eveniment

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a vorbit miercuri seara despre vaccinul împotriva COVID-19. Candidatul PSD la alegerile parlamentare a explicat că noul vaccin, deși ar putea fi aprobat în decembrie, va avea nevoie de o logistică specială.

Produsul ar urma să aibă fie transportat și depozitat în condiții speciale, iar centre de vaccinare ar putea fi constitutite, având în vedere că medicii de familie ar urma să nu realizeze procedura de vaccinare.

 

Vaccinul, logistică extraordinară pentru transport și depozitare

 

Reprezentantul României la OMS a ținut să atragă atenție Ministerului Sănătății, asupra faptului că noul vaccin va avea nevoie de condiții speciale de transport și păstrare.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități - este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe dl Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România - să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a precizat Rafila pentru Digi24.

 

Vaccinul rezistă doar 17 zile, iar medicii de familie nu vor putea realiza procedura

 

Candidatul PSD la alegerile parlamentare a anunțat că Ministerul Apărării alături de DSU ar trebui să organizeze centre de vaccinare, având în vedere că medicii de familie ar urma să nu realizeze procedura în cabinetele lor.Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.

Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, pentru sursa citată mai sus.

 

În SUA costurile au ajuns până la 10 milioane de dolari

 

Rafila a ținut să precizeze că procedura de organizare a centrelor de vaccinare din SUA ar urma să coste aproximativ 10 milioane de dolari, motiv pentru care îi atrage atenția ministrului Sănătății asupra faptului că ar trebui să pregătească deja un plan al posibilelor centre de vaccinare, pentru persoanele din linia întâi.

În Satele Unite s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari. Așa că dl ministru ar trebui să catagrafieze populația care trebuie să fie vaccinată imediat și să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic și mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”, a mai explicat el.

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Rafila