Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila: DSP-urile nu pot să gestioneze situația la timp. Au intrat pe un trend de deprofesionalizare. Multe dintre ele sunt conduse de oameni fără studii medicale (VIDEO)

Alexandru Rafila: DSP-urile nu pot să gestioneze situația la timp. Au intrat pe un trend de deprofesionalizare. Multe dintre ele sunt conduse de oameni fără studii medicale (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Aug 2020, 00:35
Alexandru Rafila: DSP-urile nu pot să gestioneze situația la timp. Au intrat pe un trend de deprofesionalizare. Multe dintre ele sunt conduse de oameni fără studii medicale (VIDEO) Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că direcțiile de sănătate publică „nu pot să gestioneze la timp situația”, un rezultat al „unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată”. În plus, spune oficialul, multe dintre ele sunt conduse de persoane care n-au studii medicale.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


 

Alexandru Rafila, despre direcțiile de sănătate publică din țară


 

Întrebat de Silviu Mănăstire la „Dosar de politician”, duminică seară, în direct pe B1 TV, dacă nu cumva sunt adevărate relatările din mass-media, care arată că direcțiile de sănătate publică nu sunt acolo unde ar trebui să fie sau în anumite zone chiar sunt mai degrabă de formă, Alexandru Rafila a răspuns: „Aveți dreptate. Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată. Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate. Probabil că realocarea de resurse umane din alte județe care nu sunt afectate – și sunt suficiente pe teritoriul României – sau sunt afectate foarte puțin, în cele opt județe care au probleme este o soluție care poate fi aplicabilă, alături de voluntariat, alte forme de participare, dar să știți că nu numai numărul persoanelor detașate este important, ci calitatea pregătirii lor profesionale și posibilitatea de a face efectiv treabă pe teren”.
 

Ce declarase Ludovic Orban, în aceeași seară


 

În prima parte a emisiunii a fost invitat premierul Ludovic Orban, care a comentat evoluția epidemiei de coronavirus și, la rândul său, a vorbit și el despre situația din direcțiile de sănătate publică

„Pe perioada stării de urgență, noi am întărit direcțiile de sănătate publică, am crescut, de exemplu, prin HG, cu o mie de posturi numărul de posturi din direcțiile de sănătate publică, am apelat la pârghia detașării, numai că în Legea 55, care a fost adoptată tot în urma unei decizii a Curții Constituționale, vă readuc aminte, în trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă, practic ni s-au interzis detașările. Adică erau acceptate detașările, dar cu acordul angajatului care este detașat și cu acordul conducătorului instituției unde lucra persoana pe care voiam să o detașăm. Practic, asta a dus la imposibilitatea de a mai detașa în practică, chiar dacă legal era posibil. (...) În legea adoptată după decizia Curții a revenit această pârghie legală de a apela la detașare, sigur, după apelarea la voluntariat. Dacă prin voluntariat nu se completează pozițiile necesare, atunci se poate apela la detașare și deja au fost semnate sute de detașări. Persoane care vor întări direcțiile de sănătate publică, serviciile de ambulanță, spitalele acolo unde sunt spitale COVID și au nevoie de medici, asistente medicale pentru a întări efectivele”, a subliniat Ludovic Orban, prim-ministrul României.

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Rafila