Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila: ''Eu cred că trebuie regândit modul de testare. Fără această intensificare a testării nu poţi pune în aplicare măsura întăririi supravegherii epidemiologice''

Alexandru Rafila: ''Eu cred că trebuie regândit modul de testare. Fără această intensificare a testării nu poţi pune în aplicare măsura întăririi supravegherii epidemiologice''

Un articol de: Raluca Tindeche - 28 Ian 2021, 00:05
Alexandru Rafila: ''Eu cred că trebuie regândit modul de testare. Fără această intensificare a testării nu poţi pune în aplicare măsura întăririi supravegherii epidemiologice'' Foto: Facebook / Alexandru Rafila Eveniment

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a precizat că este necesară regândirea modului de testare. De asemenea, acesta vrea ca medicii de familie să fie incluși în procedura de testare cu teste rapide. 

"Am văzut chiar acum că Ministerul Sănătăţii se gândeşte la introducerea altor indicatori privind acele praguri care să ducă la oprirea sau la repornirea anumitor activităţi, pe motiv că cetăţenii români se testează acasă cu teste rapide şi din cauza asta s-a pierdut controlul. Eu nu cred că cetăţenii români sunt chiar aşa de diferiţi faţă de toţi ceilalţi cetăţeni europeni şi toate ţările au o monitorizare apropiată de adevăr a evoluţiei pandemiei şi în România nu există acest lucru. Nu cred chestiunea asta. Eu cred că trebuie regândit modul de testare. Cu toate că am făcut multe demersuri, am încercat să-i convingem profesional, nu politic, nu există accesibilitate la testare", a precizat Rafila, într-o conferinţă de presă la sediul PSD. 

"De ce nu introducem medicii de familie în procedura de testare cu teste rapide? Am discutat despre înfiinţarea de centre de recoltare a testelor care să fie la îndemâna oamenilor, nici lucrul acesta nu se face. E o chestiune pe care n-o înţeleg. Profesional n-o înţeleg, dar rămâne să vedem care vor fi măsurile pe care le ia Ministerul Sănătăţii. Oricum, fără această intensificare a testării nu poţi pune în aplicare măsura întăririi supravegherii epidemiologice. Discutăm acum de noua tulpină de coronavirus. (...) Dacă am avea o testare corespunzătoare, atunci putem face şi supraveghere epidemiologică (...) şi cazurile suspecte pot fi investigate în continuare pentru secvenţierea de care discutam şi pentru izolarea acelor focare astfel încât să limitezi transmiterea acestei tulpini", a mai adăugat acesta. 

Legat de noua tulpină de coronavirus, acesta a declarat că nu produce infecţii mai grave, dar produce infecţii mai frecvente, având o transmisibilitate mai mare.

"Acest lucru poţi să-l observi dacă ai monitorizare de bună calitate şi vezi unde îţi apar cazuri mai multe într-un timp mai scurt. (...) Or, nefuncţionând sistemul ăsta, nu mai funcţionează din octombrie - noiembrie, practic (...), lucrurile sunt puţin pierdute de sub control, mai ales că şi domnul ministru Voiculescu se îndoieşte de propriile cifre, adică dânsul comunică nişte cifre dimineaţa şi după-amiaza se îndoieşte de ele şi trimite o scrisoare că nu sunt adevărate cifrele pe care le-a comunicat dimineaţa. Or, nu prea merge chestiunea asta. Asta merge, sigur, dacă nu eşti într-o poziţie executivă, dar când eşti într-o poziţie executivă trebuie să-ţi asumi şi să spui care sunt paşii de urmat, ce faci, o viziune şi un timing pentru chestiunea asta", a mai spus Rafila. 

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Rafila