Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila: „Nu avem motive de îngrijorare până acum, dar eu aș vrea să așteptam și zilele următoare"

Alexandru Rafila: „Nu avem motive de îngrijorare până acum, dar eu aș vrea să așteptam și zilele următoare"

Un articol de: George Lupu - 22 Mai 2020, 23:46
Alexandru Rafila: „Nu avem motive de îngrijorare până acum, dar eu aș vrea să așteptam și zilele următoare" Eveniment

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a comentat vineri seară, într-o intervenție televizată, dezbaterile aprinse care au apărut în spațiul public referitoare la măsurarea temperaturii la intrarea în magazine și instituții, în contextul pandemiei de COVID-19, precizând că   nu este o merodă invazivă. De asemenea, acesta a precizat că evoluția pandemiei este una favorabilă în România și că nu există motive de îngrijorare.

„Nu este invazivă luarea temperaturii. Este vorba despre măsurarea unui parametru fiziologic de la distanță. Termoscanarea - am inventat un nou termen. Nu, măsoara un singur punct, nu scanează tot corpul”, a explicat Alexandru Rafila la Digi24.

Totodată, acesta a preciat că dezbaterile sunt rezultatul unei comunicări inadecvate a autorităților, care iau măsura și abia apoi o explică.

 „Noi luăm măsurile și apoi ne gândim cum să le comunicăm. Măsurile trebuie discutate înainte. Acel termomemetru este validat, are marca de produs CE, persoana care ia temperatura a fost instruită, nu trebuie să fie acreditată – lucrurile astea trebuie afișate la intrarea în magazin,astfel ca oamenii să le vadă. Oamenii au încredere în momentul în care înțeleg”, a mai spus Rafila.

 

Alexandru Rafila, optimist în ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID-19

 

În ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID-19 din România, potrivit lui Alexandru Rafila, nu ar trebui să avem motive de îngrijorare dacă se respectă în continuare măsurile de igienă și de distanțare socială.

„Nu avem motive de îngrijorare până acum, dar eu aș vrea să așteptam și zilele următoare. Ne menținem la o valoare destul de bună, sub 200 de cazuri noi pe zi. Dar să ne asigurăm că cifrele acestea rămân scăzute și rata de transmisibilitate rămâne sub 1”, a mai spus el.

 

Termoscanarea în timpul stării de alertă

 

Odată cu ridicarea stării de urgență, a fost instituită starea de alertă. Un Ordin comun al ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne din data de 15 mai 2020 arată care sunt noile reguli care se aplică în perioada stării de alertă, prin care se numără măsurarea temperaturii și purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise.

Conform ordinului comun, pe lângă termoscanare, triajul epidemiologic include și ”observarea semnelor și simptomelor respiratorii, de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare general modificată”, ceea ce înseamnă că nu se va permite accesul dacă se constată prezența oricăreia dintre aceste simptome respiratorii. 

Indiferent că este vorba de procurarea hranei, de exercitarea profesiei, de rezolvarea anumitor chestiuni admnistrative sau legale ce nu pot fi amânate, accesul oricărui cetățean în clădirile publice este condiționat de măsurarea temperaturii.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   Alexandru Rafila