Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila: România s-ar putea confrunta în următoarea perioadă cu problema depozitării cantităților mari de vaccin. O campania de convingere a oamenilor să se vaccineze este necesară

Alexandru Rafila: România s-ar putea confrunta în următoarea perioadă cu problema depozitării cantităților mari de vaccin. O campania de convingere a oamenilor să se vaccineze este necesară

Un articol de: Beatris Ionita - 06 Mar 2021, 07:27
Alexandru Rafila: România s-ar putea confrunta în următoarea perioadă cu problema depozitării cantităților mari de vaccin. O campania de convingere a oamenilor să se vaccineze este necesară Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei Eveniment

Medicul Alexandru Rafila atrage atenția că România s-ar putea confrunta cu o scădere a dorinței populației de a se imuniza, pe măsură ce vor fi disponibile cantități mari de vaccin. În umătoarele două luni și încă nu se știe unde vor fi depozitate, mai spune profesorul. 

Trebuie să se atingă ținta campaniei de vaccinare de 100.000 de persoane pe zi și în paralel demararea unei campanii de convingere a populației să se vaccineze. Numai așa va putea fi atinsă ținta de a vaccina 60-70 la sută din populație până în septembrie, a arătat Alexandru Rafila la Digi24. 

„Cred că trebuie mai multă flexibilitate la vaccinare. Până acum vaccinarea a mers bine, sigur, au fost unele discuții că s-au vaccinat unii peste rând, dar lucrurile astea se întâmplă peste tot, cred în continuare că e important să nu aruncăm dozele, ci să le utilizăm”, a menționat reprezentantul României la OMS. 

 În această lună vor veni 2,4 milioane de doze, în luna aprilie vor veni aproape 4 milioane de doze, deci peste 6 milioane de doze în două luni.

„Asta înseamnă că noi, ca să putem folosi aceste doze, trebuie să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi, fie că e vorba de prima doză sau de rapel. Aceasta trebuie să fie ținta programului de vaccinare în perioada următoare”, a punctat profesorul Rafila.

„Și mai este un lucru extrem de important: stocarea. Când îți vin cantități așa de mari de vaccinuri diferite, unele la minus 70-80 de grade, altele la minus 20, altele la frigider, când ai milioane de doze care vin lună de lună, trebuie să ai unde să le stochezi, chiar dacă nu reușești să le consumi pe toate în luna respectivă. Dar nu mai discutăm de 200.000 de doze, de 300.000 de doze, cum este acum, discutăm de milioane de doze care trebuie stocate”, atrage atenția Alexandru Rafila.