Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: ”Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. / Ar trebui întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers”

CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: ”Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. / Ar trebui întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers”

Un articol de: Andrei Ștefan - 21 Mai 2020, 11:55
CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: ”Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii. / Ar trebui întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers” Eveniment

Alexandru Rafila, șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, a precizat că la intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura.

Declarația a apărut în contextul în care s-au ivit o serie situații conflictuale legate de competența paznicilor instituțiilor sau a piețelor, care permit accesul oamenilor doar după ce le iau temperatura în prealabil.

„Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii. Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată.

 

„Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii”

 

Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane. Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii”, a declarat membrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru DIGI 24, spunând că populația trebuia să beneficieze întâi de o explicație, înaintea luării măsurii.

„Una dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura. Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru", a mai explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

 

Raed Arafat: ”Oricine poate lua temperatura oamenilor, chiar dacă nu este cadru medical”

 

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a explicat că nu trebuie să fii cadru medical pentru a face această operațiune.

„Este un curent pe rețelele de socializare împotriva măsurării temperaturii. Am fost sunat de o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră la un hipermarket sau un supermarket. Au vrut să îi ia temperatura, ea nu a vrut şi nu au lăsat-o să intre. Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îţi ia temperatura de la distanţă. Nu te atinge, nu îţi face nimic, doar îţi ia temperatura. Dacă afişează o temperatură peste 37,3 nu ţi se permite să intri. Înseamnă că trebuie să consulţi un medic. Este normal”, a declarat șeful DSU, punctând că acel termometru poate fi folosit și acasă, recomandând chiar verificarea ocazională a temperaturii.

Mai mult, acesta consideră măsura drept „un minim triaj epidemiologic pe care îl putem face”, spunând că cel puțin câteva luni va trebui să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu.

„Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a mai declarat Arafat, amintind că va veni sezonul gripal și „nu o să mai știm cine e răcit și cine nu este răcit”.

Și Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că operatorii economici care au mai mult de 50 de angajați vor trebui să verifice temperatura acestora și să decaleze programul de lucru, astfel  încât mijloacele de transport în comun să nu se aglomereze în anumite momente ale zilei.

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Rafila,   Raed Arafat,   Marcel Vela,   coronavirus,   COVID-19