Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alexandru Rafila: ''Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25 și 27 decembrie. Primele doze vor ajunge în România probabil în ianuarie''

Alexandru Rafila: ''Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25 și 27 decembrie. Primele doze vor ajunge în România probabil în ianuarie''

Un articol de: Raluca Tindeche - 05 Dec 2020, 10:39
Alexandru Rafila: ''Vaccinurile de la Pfizer și Moderna vor fi autorizate pe 25 și 27 decembrie. Primele doze vor ajunge în România probabil în ianuarie'' Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei Eveniment

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a precizat, într-un interviu pentru Republica, că vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer va fi autorizat pe 25 decembrie, iar cel al Moderna pe data de 27 decembrie.

În România, primele vaccinuri vor ajunge, cel mai probabil, în ianuarie 2021, spune Alexandru Rafila, într-un interviu exclusiv pentru republica.ro.

"Rămâne să vedem ce eficiență va avea vaccinul și cât la sută din populația vaccinată va fi protejată, pentru că mai pot interveni mici erori în administrare, de exemplu, și atunci eficiența poate fi uneori mai mică decât eficacitatea din studiul clinic care se realizează în conditii extrem de riguroase și standardizate", a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

 

Primele vaccinuri împotriva COVID-19, până la finalul anului în Europa

 

”Din informațiile pe care le am, cele două vaccinuri care se bazează pe tehnologia ARN mesager vor fi autorizate până la sfârșitul anului, mai exact pe data de 25 decembrie vaccinul de la Pfizer și pe 27 decembrie vaccinul de la Moderna.

După ce Agenția Europeană pentru Medicamente - EMA va autoriza vaccinul, acesta va putea ajunge în statele membre UE.

Oricum disponibil va fi probabil într-o primă etapă vaccinul de la Pfizer, pentru că există deja un contract semnat pentru statele din Uniunea Euroneană. Vaccinul de la Moderna, care are avantajul unor condiții mai ușoare de manipulare și de conservare, probabil că abia anul viitor va ajunge și în Uniunea Europeană, pentru că este rezervat inițial pentru piața SUA”, a explicat Alexandru Rafila, în interviul acordat pentru Republica.

 Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Care va fi durata efectului vaccinului împotriva COVID

 

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a fost întrebat, în timpul conferinței de presă de vineri, care va fi durata efectului vaccinului împotriva COVID.

„Trebuie să înțelegem că în momentul acesta, indiferent cum am vrea să prezentăm lucrurile, ele nu sunt cunoscute în totalitate. Din acest punct de vedere, se estimează, pe baza datelor anterioare, că imunitatea post-vaccinală va fi de durată mai mare decât după boala naturală.

Avem, pe de-o parte, un stimul anitgenic, stimularea răspunsului imun mult mai pregnantă decât în cadrul bolii naturale. Practic, în boala naturală, fiecare persoană este expusă la o doză diferită de virus, ori în cazul vaccinării, fiecare persoană primește o doză prestabilită de proteină sau de doză de vaccin, care va produce o cantitate suficientă de proteină, care stă la baza activării răspunsului imun. Din acest punct de vedere considerăm că răspunsul imun, foarte probabil, va fi de durată mai mare decât cel dobândit după boala naturală. Sunt date care sunt în curs de evaluare.

Durata de monitorizare în aceste studii, a fiecărei persoane care a fost înrolată este de 24 de luni. Sunt date care cu siguranță vor fi disponibile în perioada următoare. Trebuie să înețegem că nu se cunosc la acest moment toate răspunsurile”, a explicat el.

Citeşte mai multe despre:   Alexandru Rafila,   vaccin anti-COVID-19