Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alina Mungiu-Pippidi, despre împușcarea ursului Arthur de prințul de Liechtenstein: Nu e clar că s-ar fi întâmplat ceva ilegal, oricum, nimic să justifice un dosar penal. N-ai de ce să te legi de el, cel mult pentru că a încălcat carantina (VIDEO)

Alina Mungiu-Pippidi, despre împușcarea ursului Arthur de prințul de Liechtenstein: Nu e clar că s-ar fi întâmplat ceva ilegal, oricum, nimic să justifice un dosar penal. N-ai de ce să te legi de el, cel mult pentru că a încălcat carantina (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 06 Mai 2021, 23:28
Alina Mungiu-Pippidi, despre împușcarea ursului Arthur de prințul de Liechtenstein: Nu e clar că s-ar fi întâmplat ceva ilegal, oricum, nimic să justifice un dosar penal. N-ai de ce să te legi de el, cel mult pentru că a încălcat carantina (VIDEO) Eveniment

Politologul Alina Mungiu-Pippidi a vorbit joi seară în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, pe B1 TV, despre subiectul împușcării ursului Arthur de către prințul Emanuel de Liechtenstein. În opinia sa, nu există motive pentru deschiderea unui dosar penal în acest caz, însă ar trebui luate măsuri pentru încălcarea carantinei.

 

Alina Mungiu-Pippidi, despre cazul ursului Arthur: E o poveste care a făcut carieră în presa internațională pentru că e o poveste anti-privilegiu

 

”E o poveste care a făcut carieră în presa internațională pentru că e o poveste anti-privilegiu. Povestea plasează România ca pe o lume a treia în interiorul Europei, un loc în care străinii bogați și privilegiați... Trebuie spus că prințul și familia nu prin originile lor princiare sunt atât de extraordinari – Europa e plină de familii aristocratice scăpătate –, ci prin faptul că sunt extraordinar de bogați, că există o bancă cu acest nume, că Liechtenstein, ca Luxemburg, sunt extraordinare paradisuri fiscale, mici locuri care scapă minunatelor directive europene și în care toată lumea își spală banii. (...)

Simplul fapt că sunt un fond de investiții, care face investiții și în România, arată din start că sunt niște oameni tratați altfel decât ceilalți. Povestea unui bancher de investiții care, la origine, e doctor și mai are și titlu princiar și care vine și își cumpără acest privilegiu de a vâna trofee, evident că a fost foarte carismatică”, spune Pippidi.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Politologul remarcă însă faptul că prințul austriac a primit o derogare de cinci zile pentru vânătoare, iar la venirea în România din Austria sau Germania se impune o carantină de șapte zile.

”Un străin capătă o derogare de cinci zile pentru vânătoare, dar carantina, când vii în România dinspre Austria și Germania durează șapte zile. (...) Te întrebi cum poți cere derogare de vânătoare cinci zile, când, de fapt, ar trebui să fii în carantină șapte. (...) Faptul că un privilegiu a existat e evident. Privilegiul a prins ochiul presei străine.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Nu e clar deloc că s-ar fi întâmplat ceva ilegal, oricum, nimic să justifice un dosar penal deschis. Omul a avut o derogare, deci dacă cineva a greșit au fost autoritățile noastre că au dat, ca de obicei, cu pile cuiva dreptul să se învârtă, când trebuia să fie în carantină, și să împuște urși. (...) Astea sunt pile la cel mai înalt nivel și, din acest punct de vedere, lumea face bine că se indignează. Nu e vina lui, odată ce lui i-au dat o patalama legală, n-ai de ce să te legi de el, cel mult pentru că a încălcat carantina, asta ar fi sugestia mea”, a mai spus Alina Mungiu Pippidi.

Citeşte mai multe despre:   Alina Mungiu Pippidi