Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alina Mungiu-Pippidi: Schengen, un eşec colectiv românesc

Alina Mungiu-Pippidi: Schengen, un eşec colectiv românesc

Un articol de: - 08 Oct 2015, 10:17
Alina Mungiu-Pippidi: Schengen, un eşec colectiv românesc Foto: telegrafonline.ro Eveniment

Alina Mungiu Pippidi îi acuză pe politicienii români de "eşecul Schengen", precizând că Româmia a acceptat amânarea discuției privind aderarea țăriii noastre pentru că avea informaţii că ar exista extrem de multe voturi contra.

"Voturile contra nu ar fi venit de la suspecţii obişnuiţi - ţări ca Olanda, - ci chiar de la binomul esenţial care conduce Europa, anume de la Germania şi Franţa", spune preşedintele Societăţii Academice din România, relatează româniacurata.ro.

Alina Mungiu Pippidi susţine că executivul de la Bucureşti, care este unul socialist, la fel ca şi în Franţa, ar fi trebuit să găsească o formulă încât Franţa să nu se opună direct aderării României la spaţiul Schengen.

Totodatăm, politologul consideră că realegerea lui Klaus Iohannis ar fi fost o mare ocazie prin care "să pară că s-a resetat parcursul european al României, că România şi-a câştigat singură, prin votul remarcabil de altruist şi de mobilizat al cetăţenilor ei, o şansă nouă".

"Asta este problema cu Schengen-ul în fond, că nu numai costurile pentru transportatori sau costurile pentru milioanele de migranţi şi familiile lor care trăiesc în alte ţări sunt cele care ne apasă, cât faptul că acest lucru semnalizează net statutul nostru de inferioritate, de europeni de rangul al doilea", a mai adăugat ea.

Alina Mungiu Pippidi propune şi soluţii în problema Schengen, precizând că este nevoie de o planificare "pe mai mult timp între instituţiile care trebuie să lucreze la asta" și o unitate în jurul interesului național și "să-i facem o parte din interesul de a intra în Schengen pe partenerii noştri europeni, sau pe unii dintre ei, aşa cum, în fond, am încercat să facem când am dat securizarea frontierelor la EADS".

"Cam acestea ar fi direcţiile mari de acţiune pentru a face un plan naţional de aderare la Schengen, însă la cum văd eu discuţiile noastre conflictuale, triviale, dominate numai de atacuri la persoană şi fără niciun fel de perspectivă că orice schimbări de persoane s-ar face în România în acest moment, nu e clar deloc că cine vine, vine cu o alternativă complet nouă şi cu capacitatea şi leadership pentru ce am descris aici. În orice caz, acestea sunt direcţiile. Sperăm că liderii noştri se vor mobiliza înainte să dispară Schengen-ul înaintea noastră"
, conchide aceasta.

Citeşte mai multe despre:   Alina Mungiu Pippidi