Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Alpinistul clujean Vlad Căpușan, luat de o AVALANȘĂ în Himalaya: "O eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală"

Alpinistul clujean Vlad Căpușan, luat de o AVALANȘĂ în Himalaya: "O eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală"

Un articol de: - 10 Mai 2017, 22:45
Alpinistul clujean Vlad Căpușan, luat de o AVALANȘĂ în Himalaya: "O eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală" Eveniment

Doi alpinişti români, Torok Zsolt şi Vlad Căpuşan, aflați în Himalaya, s-au retras la limita supravieţuirii în tabăra de bază, după ce au trecut prin condiţii extreme. Căpuşan a fost purtat 10 m de o avalanşă, "iar o eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală", anunță Ziua de Cluj.

Torok şi Căpuşan, care anul trecut au realizat o premieră mondială şi două naţionale în Himalaya, au plecat pe 18 mai, pentru a urca pe unul dintre cei mai complicaţi munţi, PumoRi, înalt de 7.161 m, aflat la 8 km de vârful Everest. Cei doi intenţionau să abordeze o linie nouă, în premieră mondială, dar din cauza condițiilor de la fața locului au decis că e mai înțelept să se oprească.

"Au fost patru zile de luptă aspră şi continuă cu un munte care ne-a adus la limita supravieţuirii. Vânt, avalanşe, frig şi ninsoare, toate pentru obţinerea unui trofeu: faţa sudică a muntelui PumoRi. Ieri, când ar fi trebuit să încercăm vârful, am fost surprinşi de o furtună groaznică, care ne-a distrus încă de la prima oră bivuacul cu o avalanşă şi aproape ne-a îngropat cu totul: am rămas ancoraţi într-un singur friend.

A început să ningă în rafale, cu vânt puternic şi cer negru. După o noapte nedormită am încercat să ieşim din perete pe creasta sudică, căutând un loc de bivuac mai sigur. Au urmat două lungimi tari, iar apoi înaintând în rampa de ieșire la 6.800 m, Vlad a fost luat de o avalanşă, oprindu-se după 10 m în protecțiile mobile (corzi). Am reuşit să regrupăm cu echipamentul rămas. Din priviri am evaluat situaţia, iar o eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală.

Eram deja epuizaţi. Cea mai grea decizie a fost şi cea mai înţeleaptă. Au urmat peste 900 m de rapeluri într-un infern alb, dar suntem binecuvântaţi să fim în viaţă. Anul trecut am urcat împreună pe trei vârfuri dificile, dar abia cu această experienţă ne-am sudat ca echipă.

Am dat tot ce-am putut, dar PumoRi ne-a respins de data aceasta. Însă ne vom întoarce, pentru că cei 7.160 m nu se vor mai înălţa, dar noi vom creşte şi vom avea a doua şansă. Mulţumim celor de acasă care au crezut în noi! Zsolt şi Vlad", au povestit alpiniștii într-un mesaj transmis pe Facebook.

 

Citeşte mai multe despre:   avalansa