Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ambasadorul Rusiei în România, primit “cu deschidere” de primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș

Ambasadorul Rusiei în România, primit “cu deschidere” de primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș

Un articol de: B1.ro - 17 Feb 2019, 14:42
Foto: Ambasada Rusiei la Bucureşti Eveniment

Baia Mare și-a deschis vineri porțile pentru a îl primi pe ambasadorul rus Valery Kuzmin, o primire catalogată de Ambasada Rusiei drept una "cu deschidere" și de presa locală drept o vizită la "nivel înalt".

Întâlnirea dintre Valery Kuzmin și primarul Cătălin Cherecheș a avut ca obiect deschiderea de parteneriate în zona educației și a culturii, dar i-a oferit demnistarului rus șansa de a critica Uniunea Europeană pentru sancțiunile impuse Moscovei după anexarea ilegală a Crimeei și agresiunea din Estul Ucrainei.

"Dragi prieteni, sunt bucuros să vizitez Baia Mare și Maramureș pentru a doua oară de când mi-am început misiunea în România. Este o vizită prietenească, în care discutăm despre noi oportunități de cooperare. Am făcut recent o evaluare a cifrei de afaceri comerciale dintre România și Rusia și avem o satisfacție că această cifră în 2018 a crescut cu 25 de procente și a atins suma de 5 miliarde de euro. Nu este cea mai mare sumă din istorie, însă este totuși un trend pozitiv pentru care ne bucurăm. În ceea ce privește Maramureșul, căutăm noi oportunități de afaceri și de cooperare în diferite alte domenii. Spre exemplu, am reușit anul trecut să organizăm un festival al filmului rus în România, chiar aici în Baia Mare, pentru prima dată în istoria recentă.

Am discutat cu domnul primar Cherecheș despre o serie de viitoare proiecte în diverse domenii cum este educația, și desigur și în domeniul economic. Noi credem, și reiterez asta mereu, că sunt sancțiuni impuse în mod ilegal de către Uniunea Europeană în anumite sectoare, însă ele nu interzic cooperarea și asocierile în multe alte sectoare ale economiei în care se poate coopera, în beneficiul ambelor națiuni. Noi, în Rusia, căutăm să menținem bune relații cu vecinii noștri și continuarea relațiilor economice care există de secole”, a spus în faţa jurnaliștilor ambasadorul Valery I. Kuzman, conform actualmm.ro.

La rândul său, Cătălin Cherecheș și-a manifestat deschiderea pentru primirea investitorilor ruși și a lansat un atac la adresa Uniunii Europene.

"În Baia Mare și în Maramureș sunt binevenite orice fel de investiții, indiferent de zona de proveniență a banului. Trebuie respectate însă niște reguli, reguli pe care le avem ca și comunitate: cea mai importantă regulă, respect față de mediu. Chiar dacă astăzi avem o pâine pe masă, mi-aș dori ca aceia care o mănâncă să o facă sănătoși fiind. Și să nu permitem ca în România să se mute tot felul de entități economice care nu mai respectă normele de mediu în altă parte și li se permite aici, într-un mod disprețuitor față de cetățenii care locuiesc aici.

Vreau să vă menționez un exemplu: a existat un accident ecologic în anul 2000 și pe care l-a generat o societate australiană și cu alte tipuri de parteneriate vest- europene. După ce a creat acest dezastru, societatea a fost cumpărată într-un final de către o companie rusă. În momentul în care am făcut un referendum local și am explicat societății respective că această comunitate își dorește pe lângă dezvoltare economică și respectarea unor norme de mediu, societatea respectivă care a investit foarte mulți bani pentru a cumpăra acea bază industrială, a hotărât să se retragă. Asta este o chestiune care ține de un echilibru, de respect și, din momentul acela, am înțeles că putem avea în oamenii de afaceri din Federația Rusă parteneri serioși care înțeleg și nevoile comunității, dar și dezvoltarea economică și profitul.

Să nu uităm că unele dintre cele mai mari companii miniere sunt în Federația Rusă, iar noi avem o istorie, din păcate curmată de intrarea noastră în Uniunea Europeană aici, în Maramureș, unde părinții noștri, vreo 30.000, au fost trimiși acasă din mine și au fost nevoiți să plece să își câștige pâinea în altă parte. În Spania la cules de căpșuni, în Italia în construcții.. Cred că resursele ni le-a dat Dumnezeu tocmai pentru a le exploata, însă exploatarea resurselor întotdeauna în respect față de mediul înconjurător și față de generațiile care vin. Aici putem, cred eu, genera la un moment dat un parteneriat foarte solid, cu investitori de orice fel, care să înțeleagă ce înseamnă dezvoltare durabilă și sustenabilă”, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.

Citeşte mai multe despre:   Catalin Chereches,   Rusia,   Baia Mare
 
 
 
Loading...