Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: Vom începe construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța de Gdansk

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: Vom începe construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța de Gdansk

Un articol de: Irina Mina - 11 Oct 2020, 10:36
Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman: Vom începe construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța de Gdansk Eveniment

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a declarat, vineri, că SUA vrea să construiască o autostradă și o cale ferată care să lege porturile Constanța, din România, și Gdansk, din Polonia.

SUA vrea sa construiască o autostradă și o cale ferată care să lege porturile Constanța și Gdansk

Anunțul ambasadorului american a fost făcut vineri în timpul ceremoniei de semnare a Acordul interguvernamental dintre România şi Statele Unite, de la Departamentul Energiei. Proiectul prevede realizarea unor legături terestre între porturile Constanța și Gdansk, adică realizarea unei conexiuni dintre Marea Neagră și Marea Baltică.

Ambasadorul SUA a spus că beneficiile pentru economia celor două țări vor fi foarte mari.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi şi căi ferate, care să lege Constanţa, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaş pentru economiile României şi Poloniei, dar şi pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, conform stiripesurse.ro.

România și SUA au semnat un acord pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru retehnologizarea unității 1

Amintim că ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette, au parafat, vineri, un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, catalogat ca fiind „istoric”, va crea premisele ca România să utilizeze expertiza și tehnologia Statelor Unite cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1.

Dan Brouillette a declarat că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”. Secretarul american al Energei a mai precizat că acordul „va spori cooperarea dintre cele două țări în domeniul energiei, precum și securitatea energetică a ambelor națiuni.”

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a declarat, la rândul său, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Virgil Popescu: Un termen fezabil este 2030

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, ministrul Virgil Popescu a declarat că ”un termen fezabil” pentru contrucția celor două reactoare este anul 2030.DURERE IMENSĂ pentru Liviu Dragnea! CE a făcut Irina Tănase chiar de ziua lui

„Până când vor ajunge banii, trebuie ca Nuclearelectrica, după semnarea acestor două înțelegeri cu Guvernul Statelor Unite, să realizeze consorțiul euroatlantic, împreună cu partenerii americani, canadieni și francezi, trebuie să facă modelul financiar pentru construcția reactoarelor 3 și 4 și pentru retehnologizare și, evident, cred că putem vorbi despre decizia de investiții și de finanțare începând cu anul viitor. Dacă vorbim de construcția reactoarelor 3 și 4, un termen fezabil este 2030, așa cum a spus și premierul Orban. Retehnologizarea va dura mai puțin”, a spus Virgil Popescu.

Citeşte mai multe despre:   autostrada,   Adrian Zuckerman,   Ambasada SUA