Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman: Decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman: Decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție

Un articol de: Traian Avarvarei - 05 Mai 2020, 23:34
Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman: Decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție Eveniment

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman salută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului prin care Laura Codruța Kovesi a avut câștig de cauză în procesul în care a contestat revocarea sa de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Hotărârea CEDO reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție și subliniază încă o dată importanța deosebită a statului de drept într-o democrație,  a transmis diplomatul american, printr-un comunicat de presă.

”Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic. (...) Suntem de acord cu Președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale doamnei Kovesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică. Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale. Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul Ambasadei SUA la București.

În acest context, Adrian Zuckerman o felicită pe Laura Codruța Kovesi pentru victoria de la CEDO și precizează că ”SUA vor continua să sprijine independența judecătorilor și a procurorilor în combaterea corupției folosind toate mijloacele aflate la dispoziție”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că Laurei Codurța Kovesi i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție prin revocarea sa de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

 

Klaus Iohannis cere CCR revizuirea deciziei privind revocarea Laurei Codurța Kovesi de la șefia DNA

 

Într-o declarație de presă susținută, marți, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a solicitat Curții Constituționale a României să revizuiască decizia privind revocarea lui Kovesi de la șefia DNA. Totodată, șeful statului a precizat că prin hotărârea pronunțată de forul european, credibilitatea CCR a fost puternic zdruncinată.

 ”O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a transmis Klaus Iohannis.

 

Laura Codruța Kovesi: Hotărârea CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa

 

La rândul său, Laura Coduța Kovesi a precizat că decizia luată de CEDO în cazul său ”clarifică (...) o chestiune de principiu legată de independența procurorilor” și ”consolidează statutul tuturor magistraților din Europa”.

”Această hotărâre a CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa și îi apără de ingerințe politice discreționare din partea reprezentanților altor puteri într-un moment în care independența celor care investighează corupția sau alte fapte grave este pusă sub semnul întrebării în mai multe locuri și în mai multe modalități”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru biziday.ro.

Totodată, fosta șefă a DNA a precizat că nu a solicitat despăgubiri bănești în urma câștigării procesului pentru că nu vrea ca eventualele compensații materiale să fie plătite din bugetul de stat, adică din banii cetățenilor.

Citeşte mai multe despre:   Adrian Zuckerman,   Laura Codruţa Kovesi,   CEDO,   DNA