Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Amenzi de 115.000 lei și un dosar penal după incendiul de la ferma de porci din Periș care ar fi provocat un nou nivel record al poluării aerului în Capitală

Amenzi de 115.000 lei și un dosar penal după incendiul de la ferma de porci din Periș care ar fi provocat un nou nivel record al poluării aerului în Capitală

Un articol de: George Lupu - 09 Apr 2020, 18:32
Amenzi de 115.000 lei și un dosar penal după incendiul de la ferma de porci din Periș care ar fi provocat un nou nivel record al poluării aerului în Capitală Foto: Ministerul Mediului Facebook Eveniment

După incendiul de la fost fermă de porci din localitatea Periș, care ar fi provocat, potrivit Ministerului Mediului, un nou nivel de poluare în Capitală,  comisarii Gărzii Naționale de Mediu ar fi aplicat amenzi proprietarilor în vloare de 115.000 lei

De asemenea, SC Klevek Company SRL s-a ales cu plângere penală și i-au fost dispuse măsuri de ecologizare a perimetrului, cu termen de finalizare 30 iunie 2020.

În ceea ce privește incendiul, un comunicat al Ministerului Mediului precizeză că acesta a fost stins de către  echipele ISU și că zona este încă supravegheată de pompieri.

În acest context, ministrul Mediului, Costel Alexe a atras atenția asupra pericolului reprezentat de incendiile de vegetație ;i de de;euri, precizând că “sunt extrem de periculoase pentru populație pentru că îi crează un mare disconfort și riscă să pună în pericol chiar viața sau bunurile acesteia”.

El a atras atenția că riscurile sunt și mai mari în contextul pandemiei: “Riscul este cu atât mai mare cu cât cei care ard miriştile nu asigură și supravegherea și, de cele mai multe ori, aceste incendii scapă de sub control și se extind. Suntem în plină pandemie de coronavirus. E important să avem cu toții conștiință de mediu înainte de a incendia deșeuri, anvelope sau vegetație. Să facem orice care ne poate face trecerea mai ușoară prin această perioadă. Vreau să înțeleagă toată lumea că autorii acestor incendii, dar și proprietarii terenurilor incendiate, sunt direct răspunzători pentru disconfortul provocat populației și pentru daunele de mediu produse. Sesizarea penală în cazul de la Periş mi se pare o măsură justă“, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor“.

 

Un nou nivel record al poluării a fost atins în Capitală

 

Amintim faptul că un nou nivel record al poluării a fost atins în Capitală, după ce în urmă cu două zile, un incendiu a izbucnit la o fostă fermă de porci de pe raza comunei Periș. Contactat de B1.RO, primarul localității a explicat că .incendiul ar fi izbucnit la fosta fermă Romsuintest Periș, a doua ca mărime, la un moment dat, din România.

Potrivit datelor UAT Periș, terenul ar aparține unei firme aflate în insolvență. În schimb, prefectul localității spune că baza de date nu a fost actualizată. 

Incendiul de vegetație din acest perimetru s-a extins, inclusiv la fostele bataluri de dejecții, iar populația din zonă a resimțit mirosul greu și extrem de deranjant. Pe parcursul nopții stațiile de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat, în aceeași perioadă, pe fondul scăderii vitezei vântului și a dispersiei slabe, creșteri ale concentrațiilor medii orare de PM 10, PM 2,5 și NO2, dar nu au depășit valorile limită. 

Echipele ISU au intervenit pentru stingerea incendiului iar Agenția Națională pentru Protecția Mediului a monitorizat cu laboratorul mobil, în cursul întregii zile de ieri, concentrațiile din aer în localitățile din proximitatea incendiului. Măsurătorile nu au depistat depășirea valorilor limită a poluanților, prin urmare laboratorul mobil a fost mutat și în comuna Corbeanca, pentru a monitoriza valorile de calitate a aerului.

 

Citeşte mai multe despre:   Capitala,   Peris