Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Andreea Moldovan (MS): Avem nevoie de protecția împotriva acestui virus pentru că trebuie să ieșim cumva din această pandemie

Andreea Moldovan (MS): Avem nevoie de protecția împotriva acestui virus pentru că trebuie să ieșim cumva din această pandemie

Un articol de: Vladimir Ionescu - 18 Ian 2021, 20:17
Andreea Moldovan (MS): Avem nevoie de protecția împotriva acestui virus pentru că trebuie să ieșim cumva din această pandemie Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Imunitatea dată de vaccinul anti-COVID-19 este asemănătoare cu cea care apare după boală, potrivit studiilor efectuate până la ora actuală, a precizat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a subliniat că „avem nevoie de protecția împotriva acestui virus pentru că trebuie cumva să ieșim din această pandemie”.

Andreea Moldovan, despre vaccinul anti-COVID-19 și ieșirea din pandemie

 

„Studiile pe care le avem de eficienţă a vaccinului şi de testare a cantităţii de anticorpi care se formează după vaccinare şi mai ales de persistenţa lor în timp sunt oarecum tinere, pentru că nu avem de mult timp vaccinul în uz, drept pentru care şi perioada de supraveghere după vaccin nu este extrem de îndelungată, putem spune, cu ceea ce avem la îndemână în momentul actual, că imunitatea post vaccin este asemănătoare cu cea care apare după boală”, a spus Andreea Moldovan, luni, în cadrul unei dezbateri organizată de Colegiul Medicilor România şi TVR, potrivit Agerpres.

Andreea Moldovan a afirmat că aproximativ 80% dintre persoanele care trec prin boală au dezvoltat anticorpi care persistă o durată variabilă de timp.

„Avem nevoie de protecţia împotriva acestui virus pentru că trebuie cumva să ieşim din această pandemie. Ieşirea din pandemie se poate face prin două modalităţi: trecând prin boală, ceea ce nu este de dorit, pentru că, să nu uităm, COVID este o boală cu o evoluţie imprevizibilă şi parşivă, fie vaccinându-ne. Cei care trec prin boală dezvoltă anticorpi neutralizanţi. O mare proporţie a celor care au trecut prin boală, undeva în jur de 80%, au dezvoltat aceşti anticorpi care persistă o durată variabilă de timp. (...) Aceşti anticorpi care apar după boală pot să persiste o perioadă variabilă de timp undeva în jur de 7-9 luni", a susţinut secretarul de stat Andreea Moldovan.

Ce au spus Daniel Coriu și Beatrice Mahler

 

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor, a afirmat că niciun studiu în medicină nu poate să includă toate sub-populaţiile.

„Niciun studiu, vorbim în general în medicină, nu poate să includă toate sub-populaţiile. Vom avea pacienţi cu boli hematologice, cu boli oncologice, boli reumatologice sau autoimune, endocrine sau femei gravide care nu sunt incluse în aceste studii. Pentru aceasta avem nevoie de opinia unor experţi", a spus Daniel Coriu.

Întrebată dacă pacienţi cu afecţiuni pulmonare mai grave sau mai puţin grave se pot vaccina, Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a explicat: „Da, chiar au recomandare de vaccinare, cu menţiunea că este extrem de important ca tratamentul cronic indicat de medicul pneumolog să fie urmat cu stricteţe şi să nu fie într-un puseu acut de boală". 

Citeşte mai multe despre:   Dr. Beatrice Mahler,   Andreea Moldovan,   Daniel Coriu