Andrei Baciu: Certificatul digital privind COVID va fi gata la 1 iulie. Va exista o perioadă de tranziție de 6 săptămâni, în care va putea fi folosit acesta sau varianta clasică de certificat de vaccinare ori adeverința de testare (VIDEO)

Andrei Baciu: Certificatul digital privind COVID va fi gata la 1 iulie. Va exista o perioadă de tranziție de 6 săptămâni, în care va putea fi folosit acesta sau varianta clasică de certificat de vaccinare ori adeverința de testare (VIDEO)
Foto: facebook.com/guv.ro

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, joi, că România se află în grafic și pregătește doar ultimele detalii pentru intrarea în vigoare a certificatului digital european privind COVID de la 1 iulie. Acesta a precizat că va exista o perioadă de tranziție de șase săptămâni, timp în care oamenii vor putea prezenta ori acest certificat, ori adeverința de testare sau certificatul de vaccinare. Baciu a punctat că mai trebuie armonizată și legislația din România la regulamentul european adoptat.

Andrei Baciu: Certificatul digital privind COVID va fi gata la 1 iulie. Va exista o perioadă de tranziție de 6 săptămâni, în care va putea fi folosit acesta sau varianta clasică de certificat de vaccinare ori adeverința de testare

Andrei Baciu, despre certificatul digital european privind COVID

„Se lucrează intens pentru finalizarea detaliilor. Din punct de vedere tehnic și operațional, suntem aproape finalizați cu toată aplicația tehnică, mai trebuie armonizată legislația și aliniată la prevederile europene. Asta se va întâmpla în zilele următoare. Luni-marți, vom comunica probabil când vor fi gata toate detaliile.

În linii mari, vorbim de 3 elemente distincte: vaccinare, prezența unui rezultat negativ în ultimele 72 de ore și de prezența unui rezultat poztiv în ultimele 180 de zile. Astea sunt lucrurile ce vor fi dovedite de certificatul digital european pentru COVID.

Are avantajul de a facilita transferul personelor la punctele de trecere vamale și prezintă garanții că documentul e valid și acceptat de toate statele membre.

România îl va avea gata la 1 iulie, dar am dorit să intrăm în alte detalii suplimentare. Luni sau marți vom veni cu toate detaliile. E un regulament european care a fost publicat și noi trebuie să aducem la zi legslația în conformitate cu acesta. Va fi cel mai probabil o OUG. Din punct de vedere tehnic și legislativ, suntem în grafic, se lucrează la ultimele detalii.

Pentru toate datele introduse până la 1 iulie vom avea o perioadă de tranziție de 6 săptămâni, că nu poți să te aștepți ca o populație de 450 de milioane să își schimbe un comportament de la o zi la alta. Deci e o perioadă de tranziție de 6 săptămâni, în care va putea fi folosit certificatul digital european, cu acel QR, sau varianta clasică de certificat de vaccinare sau adeverința de testare”, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu.

Urmăriți B1TV.ro și pe