Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Andrei Chiliman, urmărit penal pentru distrugerea unor anexe ale Palatul Știrbei: Scandalul mall-ului din Centrul Capitalei şi legăturile cu omul de afaceri Ovidiu Popescu (VIDEO)

Andrei Chiliman, urmărit penal pentru distrugerea unor anexe ale Palatul Știrbei: Scandalul mall-ului din Centrul Capitalei şi legăturile cu omul de afaceri Ovidiu Popescu (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 22 Dec 2015, 12:13
Foto: Captură video Eveniment

Nou dosar pentru primarul suspendat al Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman. De data aceeasta, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală pentru abuz în serviciu și complicitate la distrugere, potrivit comunicatului instituției.

Ultima acuzaţie, cea de distrugere, se referă la Palatului Ştirbei din Bucureşti. Anchetatorii spun că Andrei Chiliman, cu bună ştiinţă, a semnat, un certificat de urbanism, deşi nu avea în competenţa să facă asta, prin care autoriza demolarea ilegală a unor anexe ale Palatului Ştirbei, acțiune care a pus în pericol clădirea declarată monument istoric.

Mai exact, Andrei Chilian este acuzat de procurorii anticorupţie că în 2008 în calitate de primar al sectorului 1 s-ar fi folosit de funcţia deţinută pentru a ajuta o persoană să distrugă anexe ale Palatului Ştirbei, situat în centrul Capitalei.

"Ajutorul" de care vorbesc procurorii DNA a constat în aceea că edilul a semnat pentru desfiiţarea construcţilor respective, ştiind foarte bine că Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competenta și că actul încalcă dispozițiile legale.

Andrei Chiliman, urmărit penal pentru distrugerea unor anexe ale Palatul ȘtirbeiProcurorii DNA spun că printre construcţiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiza, repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică.

De altfel de-a lungul timpului au fost mai multe controverse legate de mallul ce ar urma să fie construit exact lângă Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei.

Cei de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul au acuzat corupţia şi lipsa de transparenţă din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, care a tot respins accesul cetăţenilor la dezbateri în care sunt discutate proiecte de interes public.

Unul dintre acestea este tocmai avizul de mediu pentru proiectul mall-ului din spatele Palatului Știrbei. Proiectul mall-ului din spatele Palatului Ştirbei a obţinut avizele din partea Primăriei Capitalei dar şi din partea Ministerului Culturii care obligă contructurii să consolideze şi clădirea declarată monument istoric.

Aceste avize au fost obţinute în 2009, pe când faptele de care îl acuză DNA pe Chiliman s-au petrecut în 2008.

Palatul Stirbei a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Popescu în anul 2005 iar costul investiţiei s-a ridicat la aproape 11 milioane de Euro. Omul de afaceri a murit în 2011 într o clinică din Texas după o lungă suferinţă. Ovidiu Popescu voia să restaureze palatul Stirnei şi sa-l includa intr-un proiect mixt, mai amplu: comercial si imobiliar, cu o investitie de 120 de milioane de euro. Nu e singura controversă în acest caz.

Fiul lui Ovidiu Popescu, Alexandru Popescu, a fost implicat într un accident anul acesta la Snagov. O șalupă condusă de Alexandru Popescu a spulberat o barcă în care se aflau șase oameni. Bilanțul: un mort și cinci răniți.

Citeşte mai multe despre:   Andrei Chiliman
 
 
 
Loading...