Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Fiul disidentului Gheorghe Ursu: Nu pot crede că Augustin Lazăr nu ştia că Securitatea avea cel mai mare interes în represiunea de la Revoluţie. În ultimele luni am simţit direcţia de albire a Securităţii

Fiul disidentului Gheorghe Ursu: Nu pot crede că Augustin Lazăr nu ştia că Securitatea avea cel mai mare interes în represiunea de la Revoluţie. În ultimele luni am simţit direcţia de albire a Securităţii

Un articol de: Redacția B1.ro - 22 Apr 2019, 10:37
Fiul disidentului Gheorghe Ursu: Nu pot crede că Augustin Lazăr nu ştia că Securitatea avea cel mai mare interes în represiunea de la Revoluţie. În ultimele luni am simţit direcţia de albire a Securităţii Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, îi acuză pe procurorii militari care au instrumentat dosarul Revoluției că au încercat să albească Securitatea. Aceasta nu este blamată deloc, deși există dovezi că securiștii au tras în oameni, a susținut Ursu, pentru Digi24.

”Sunt documente, planuri de luptă, avem dovezi și sute de marturii că Securitatea a tras în oameni şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Timişoara, şi la Reşiţa. Am găsit probe extrem de importante ignorate de secţia parchetelor militare, le-am dat şi le-au ignorat. În ultimele luni am simţit direcţia de albire a Securităţii.
Nu îmi vine să cred că după atâţia ani nu ne putem aduce aminte că era vorba de terorişti, securişti care trăgeau din case cu gloanţe doar din dotarea Securităţii. Aceste arme se aflau în dotarea Securităţii.

Teroriştii au existat, au tras. Nu pot crede că Augustin Lazăr nu ştia că Securitatea avea cel mai mare interes şi a fost implicată în prim plan în represiunea de după 22 decembrie. Nu pot crede că era aşa dezinformat, mai ales că ştia că Securitatea avea interes să îşi ascundă crimele şi dosarele.

Augustin Lazăr ar fi trebuit să ştie mai bine şi să ia aminte la probele puse pe masa procurorilor, să-i ancheteze pe cei care au dat ordinele”, a declarat Andrei Ursu, la Digi24.

Acesta a vorbit și despre scandalul în care a fost implicat Augustin Lazăr, după ce s-a aflat despre  rolul pe care l-a avut în timp ce era procuror în comisia de eliberări condiţionate de la Aiud: ”Deşi atacurile contra lui Augustin Lazăr sunt legate de lupta anticorupţie, care mi se pare pozitivă şi importantă pentru statul de drept, el nu e fără pată. Nu a fost omul Securităţii sau torţionar. Dar a făcut parte dintr-o comisie de eliberare condiţionată.

În cazul lui Iulius Filip e greu de spus dacă i-a făcut o mare nedreptate. Iulius Filip era foarte vocal contra lui Ceauşescu motiv pentru care era pedepsit mereu. Augustin Lazăr a fost chemat să propună dacă se îndeplinesc condiţiile necesare pentru eliberare condiţionată. Ca Augustin Lazăr să propună eliberarea, el trebuia să fie un erou, pentru că ar fi făcut ceva nelegal conform justiţiei lui Ceauşescu.

Există cazul lui Iancu Marin însă, care nu fusese pedepsit de Securitate, a fost un deţinut model. Vina lui Augustin Lazăr, refuzând să îl elibereze, a făcut un lucru ilegal, conform normelor Securităţii şi sistemului de penitenciar din 1985. Putea fi eliberat, comisia putea da decizie de eliberare.

Securitatea poate l-ar fi putut da afară pe Augustin Lazăr, dar nu cred că îl dădeau afară din procuratură. Ar fi făcut un lucru legal, dar rămânea cu conştiinţa împăcată. Din acest punct de vedere, consider că are o doză destul de mare de vinovăţie”.

Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Citeşte mai multe despre:   Andrei Ursu,   gheorghe ursu,   Augustin Lazar,   revolutie,   securitate