Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Angajații unui spital de psihiatrie din Iași, acuzați că agresează fizic pacienții

Angajații unui spital de psihiatrie din Iași, acuzați că agresează fizic pacienții

Un articol de: B1 TV - 03 Oct 2014, 11:14
Angajații unui spital de psihiatrie din Iași, acuzați că agresează fizic pacienții Eveniment
Acuzaţii grave la adresa conducerii unui spital de psihiatrie din judeţul Iaşi. Bolnavii sunt bătuţi fără milă de către angajaţi. De asemenea, aceştia sunt forţaţi să muncească chiar pe terenul directorului medical, după cum susţine un angajat al instituţiei.

Dezvăluirile au apărut după ce o angajată a Spitalului de psihiatrie Grajduri a fost dată afară pentru că a lovit un bolnav cu o mătură. Soţul femeii, care lucrează la rândul său ca infirmier în cadrul unităţii medicale, susţine că pedepsele fizice aplicate pacienţilor sunt ceva la ordinea zilei. De asemenea, bărbatul acuză conducerea spitalului că îi obligă pe bolnavi să muncească pe terenul aflat în curtea spitalului. Pacienţii folosesc unelte agricole cu toate că suferă de boli psihice cronice iar unii dintre ei au săvârşit infracţiuni grave, ca violul sau crima.

„Bolnavii sunt lăsaţi să umble cu sapa, cu toporul în gradina cu legume, zarzavaturi din curtea spitalului. Am inţeles că acela este terenul directorului medical. Are cam o mie de metri pătraţi. Un bolnav psihic considerat periculos are voie sa umble cu toporul?”, se întreabă Eugen Papuc, infirmier Spitalul de Psihiatrie Grajduri, citat de bzi.ro.

În replică, managerul unităţii, Sebastian Potomeanu, îl acuză pe infirmier că are la rândul său numeroase abateri disciplinare. Managerul recunoaşte că pacienţii au fost bătuţi dar susţine că aceste lucruri nu se mai produc deoarece au fost montate camere de supraveghere în toate saloanele.

„De şase luni avem camere de supraveghere peste tot şi bolnavii nu sunt bătuţi. Astfel de situaţii poate au existat în trecut, dar nimeni nu a putut proba acest lucru. Se ştia doar din auzite. De când sunt montate camerele video, nu se întamplă aşa ceva, pentru că personalul ştie că se înregistrează orice mişcare. Domnul Papuc nu îi mai loveşte, dar îi scuipă pe bolnavi”, spune Sebastian Potomeanu.

Acesta este de părere că acuzaţiile că ar obliga bolnavii să lucreze pe terenul său sunt simple fabulaţii. Potrivit managerului, pământul este al spitalului iar activităţile agricole fac parte din programul de terapie.

Condiţiile din spitalul de psihiatrie lasă de asemenea de dorit. În unitatea medicală există doar 220 de paturi, în condiţiile în care sunt internaţi 365 de bolnavi extrem de periculoşi. De asemenea, personalul medical este insuficient. Potrivit directorului medical, de la începutul anului în spital au fost internate 130 de persoane şi doar 30 au fost externate.