Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ANI a dat zece avertismente pentru proceduri de achiziții în valoare de 54,3 milioane de lei, în 2020

ANI a dat zece avertismente pentru proceduri de achiziții în valoare de 54,3 milioane de lei, în 2020

Un articol de: George Lupu - 22 Feb 2021, 11:09
ANI a dat zece avertismente pentru proceduri de achiziții în valoare de 54,3 milioane de lei, în 2020 Eveniment

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunță că a dat zece avertismente pentru procedurid e achiziții în valoare totală de 54,3 milioane de lei, după ce a analizat un număr de 19.140 de proceduri prin sistemul PREVENT.

”În perioada ianuarie – decembrie 2020, Agenţia Naţională de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 19.140 proceduri de achiziţie publică. Dintre aceste proceduri, aproximativ 18% se referă la contracte finanţate din fonduri europene. Totodată, aproximativ o treime din totalul procedurilor conţin 78.609 contracte subsecvente (loturi). Mai mult decât atât, în aceeaşi perioadă au fost emise 10 avertismente de integritate în valoare totală de 54,3 milioane lei (aprox. 11,1 milioane euro)”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al Agenţiai Naţionale de Integritate.

Numai în semestrul al patrulea al anului trecut, ANI a analizat, prin intermediul aceluiaşi sistem, 5.429 de proceduri de achiziţie publică şi  a dat trei avertismente de integritate în valoare de 12,6 milioane de lei.

În analiza PREVENT au fost luate în considerare date şi informaţii cu privire la 1.305 autorităţi contractante, 7.650 de operatori economici şi 162.516 persoane, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai ofertanţilor. 

Sistemul PREVENT a fost lansat la sfârşitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situaţiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor iniţiate prin sistemul electronic de achiziţii publice, astfel încât acestea să fie înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.

Acest mecanism de prevenţie presupune analizarea datelor şi a informaţiilor introduse în Formularul de integritate de către persoana responsabilă din cadrul autorităţii contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului - ONRC, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).

 În cazul depistării unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractantă trebuie să ia toate măsurile de îndepărtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

Citeşte mai multe despre:   ANI,   achizitii publice