Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ANPC: Nereguli găsite la peştele de import, în hypermarket-urile din zona Bucureşti-Ilfov. 1,6 tone de marfă, oprite de la vânzare (FOTO, VIDEO)

ANPC: Nereguli găsite la peştele de import, în hypermarket-urile din zona Bucureşti-Ilfov. 1,6 tone de marfă, oprite de la vânzare (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 24 Mai 2019, 10:20
ANPC: Nereguli găsite la peştele de import, în hypermarket-urile din zona Bucureşti-Ilfov. 1,6 tone de marfă, oprite de la vânzare (FOTO, VIDEO) Galerie foto (14) Eveniment

Inspectorii ANPC au găsit în hypermarket-urile din zona Bucureşti - Ilfov peşte păstrat la temperaturi necorespunzătoare, peşte alterat sau peşte afumat expirat. Prin urmare, au aplicat amenzi de 200.000 de lei și au oprit de la comercializare 1,6 tone de marfă.

"Într-o singură zi au fost controlaţi 11 operatori economici şi au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale în valoare de 200.000 lei şi un avertisment. Urmare a deficienţelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de peşte şi produse din peşte, în valoare de 40.000 lei", transmite ANPC.

Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Pricipalele nereguli constatate au fost: peşte refrigerat expus la vânzare fără respectarea regimului termic impus şi fără strat de gheaţă protector, comercializarea de icre sărate vrac şi fructe de mare pentru care, la locul de vânzare, nu se respectau condiţiile de temperatură impuse şi declarate pe etichetele produsului, comercializarea de peşte congelat, ambalat, cu acumulare cantitativă de gheaţă în ambalaj sau arsuri de congelare, comercializarea de peşte refrigerat care prezenta modificări organoleptice: miros nespecific, culoare modificată, consistenţă flască, comercializarea de peşte impropriu consumului uman din cauza caracteristicilor calitative neconforme (alterat / branhii închise la culoare / mucus abundent / ochi opaci).

Amintim că, în urmă cu câteva zile, polițiștii români, italieni, spanioli, francezi și maghiari au desfășurat peste 150 de percheziții domiciliare la persoane suspectate că au legături cu mafia peștelui din Europa.  Gruparea, formată din sute de persoane, ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Au fost confiscate 30 de tone de peşte, impropriu consumului.

Potrivit autorităţilor, persoanele respective pescuiau prin metode barbare în ape în care pescuitul este interzis, din cauza poluării industriale. Apoi, cei implicaţi în această reţea falsificau documentele de transport, iar peştele era adus în ţară în autovehicule de 3,5 tone, deoarece acestea nu prea erau controlate, a menţionat anchetatorul. Mai mult, până să ajungă la destinaţie peştele se strica, deoarece nu era transportat în frigoterme autorizate, iar din convorbirile telefonice interceptate cei implicaţi în această reţea spuneau că peştele trebuie spălat cu oţet sau tăiat rondele şi ţinut la marinat pentru a nu mai mirosi. Procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a precizat că acest peşte ajungea inclusiv la marii retaileri din România.

Citeşte mai multe despre:   ANPC