Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ANSVSA, despre faptul că alimentele de origine animală sau nonanimală nu sunt o sursă de infectare cu noul coronavirus

ANSVSA, despre faptul că alimentele de origine animală sau nonanimală nu sunt o sursă de infectare cu noul coronavirus

Un articol de: Roxana Mirea - 22 Iul 2020, 15:04
ANSVSA, despre faptul că alimentele de origine animală sau nonanimală nu sunt o sursă de infectare cu noul coronavirus sursa Foto: Pixabay Eveniment

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor asigură că nu există dovezi potrivit cărora alimentele ar putea reprezenta o sursă de infectare cu noul coronavirus. ANSVSA a ținut să lămurească acest aspect după ce în spațiul public a circulat o informație potrivit căreia ar fi posibilă infectarea prin intermediul produselor de acest gen.

 

Alimentele nu sunt o sursă de infectare cu noul coronavirus

 

ANSVSA a transmis că infectarea cu noul coronavirus prin intermediul nu este dovedită științific.

„Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații potrivit cărora alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru virusul SARS-CoV-2, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor reiterează următoarele:

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne, etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie, etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. În prezent, nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului”, se arată în comunicatul de presă transmis, miercuri, de ANSVSA.

 

ANSVSA, despre faptul că angajații din sectorul alimentar cunosc regulile de igienă

 

De asemenea, ANSVSA asigură că angajații care lucrează cu alimentele, dar și comercianții cu amănuntul, cunosc toate cerințele de igienă care trebuie respectate.

„Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranșarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor), cât și comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfășoară astfel de activități”, mai transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța AlimentelorAu descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

ANSVSA sfătuiește consumatorii să nu atingă alimentele din magazine pe care nu doresc să le cumpere pentru a evita îmbolnăvirile.

„De asemenea, consumatorii ar trebui să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor.

Pentru ca populația și operatorii din sectorul alimentar să aibă acces la informații corecte, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri”, se mai arată în comunicatul de presă.

În altă ordine de idei, ANSVSA susține că desfășoară activități de control pentru verificarea modului în care operatorii din sectorul alimentar respectă prefederile legale.

„Pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislației în vigoare privind siguranța alimentelor, ANSVSA desfășoară activități de control oficial pe întreg lanțul alimentar”, potrivit ANSVSA.

Citeşte mai multe despre:   ANSVSA,   coronavirus