Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ANSVSA: Patru noi focare de gripă aviară – în Harghita şi în Mureş, în gospodării / Acestea au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari

ANSVSA: Patru noi focare de gripă aviară – în Harghita şi în Mureş, în gospodării / Acestea au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari

Un articol de: George Lupu - 13 Mai 2021, 17:53
ANSVSA: Patru noi focare de gripă aviară – în Harghita şi în Mureş, în gospodării / Acestea au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari Eveniment

ASNVSA anunţă, joi, că, în urma anchetei epidemiologice din judeţul Mureş, unde a fost confirmată grupă aviară la o fermă de păsări din Ungheni, au mai fost depistate patru noi focare, în gospodării ale populaţiei, din judeţele Harghita şi Mureş.

Laboratorul Național de Referință pentru Influența Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul confirmat la exploatația de păsări din localitatea Ungheni, din județul Mureș.

Probele respective au fost transmise și către Laboratorul Comunitar de Referință pentru investigații suplimentare și anume, secvențierea tulpinilor izolate.

În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.

Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.

De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare. În această situație, nedorită, se vor extinde restricțiile, care vor genera blocaje comerciale și pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploatații comerciale, care dețin 80% din efectivul de păsări al României.

Aceasta este motivația, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB.

Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare.

La propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cadrul Centrului Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată DECIZIA nr.1/ 07.05.2021, prin care se suspendă activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănatate este atestată.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Măsurile au fost propuse de ANSVSA în baza prevederilor legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorității competente să aplice, dacă este necesar, “măsuri suplimentare adaptate situației specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) și a celor naționale.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricție pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acțiuni de control, inclusiv în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat.