Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ANSVSA: Restricții la nivel național pentru crescătorii și comercianții de păsări, după depistarea unui focar de gripă aviară

ANSVSA: Restricții la nivel național pentru crescătorii și comercianții de păsări, după depistarea unui focar de gripă aviară

Un articol de: Beatris Ionita - 08 Mai 2021, 14:52
ANSVSA: Restricții la nivel național pentru crescătorii și comercianții de păsări, după depistarea unui focar de gripă aviară Sursa Foto: Hepta Eveniment

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară anunță măsuri la nivel naţional pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare, după confirmarea unui focar la o fermă de păsări din județul Mureş.

Printre restricțiile impuse se numără suspendarea comerţului ambulant cu păsări, dar şi activităţile comerciale cu păsări vii prin intermediari. Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Dispozițiile care sunt valabile  în următoarele 30 de zile:

 • Suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări
 • Suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.
 • Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată", precizează ANSVSA.

Respectarea acestor măsuri se va face prin controale organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei vizând transporturile de păsări vii.

"În contextul epidemiologic actual, de creştere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare şi de aceea este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluţia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia. De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice enorme generate de această boală", arată sursa citată, potrivit news.ro.

ANSVSA monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră.

Un focar de gripă aviară a fost depistat la o fermă din localitatea Ungheni, joi. Toate păsările, adică 180.000 de exemplare au fost sacrificate pentru a preveni răspândirea virusului.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km unde s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transpor şi se aplică următoarele:

 • Recensământul tuturor exploataţiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploataţiilor cu păsări; 
 • Interdicţia de mişcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecţie;
 • Restricţionarea mişcării persoanelor între exploataţii;
 • Respectarea normelor minime de biosecuritate şi asigurarea dezinfecţiei persoanelor, mijloacelor de transport;
 • Anunţarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări şi afluirea căt mai rapidă către laborator a probelor;
 • Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;
 • Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariţiei şi răspandirii virusului gripei aviare;
 • Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităţilor a raţelor şi găştelor de celelalte păsări domestice;
 • Interzicerea creşterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spaţii special amenajate.
Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Citeşte mai multe despre:   gripa aviara,   ANSVSA,   restrictii