Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Antiinflamatoare cu ketoprofen, eliberate din august numai pe bază de reţetă

Antiinflamatoare cu ketoprofen, eliberate din august numai pe bază de reţetă

Un articol de: - 15 Iun 2011, 14:59
Foto: curierulnational.ro Eveniment

Toate medicamentele pentru aplicare locală pe bază de ketoprofen vor fi eliberate din august numai pe bază de reţetă, anunta experţii Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului. În plus, informaţiile despre medicament vor conţine atenţionări cu privire la expunerea la soare, precum şi date privind reacţii adverse, după cum informează Agenţia Naţională a Medicamentului.

“Această substanţă aplicată pe piele sensibilizează ţesutul cutanat, iar o expunere la soare după utilizarea gelului ar putea provoca arsuri. De aceea este indicat ca aceste antiinflamatoare să fie folosite cu precauţie şi cu atenţionarea că odată zona tratata este interzisă expunerea la soare”, a spus Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), citată de Mediafax.

Comitetul pentru produse medicale de uz uman (CHMP) al Agenţiei Europene a Medicamentului a concluzionat, în raportul privind aceste produse, că în ciuda faptului că reacţiile de fotosensibilitate determinate de medicamentele de uz topic care conţin ketoprofen sunt importante, raportul beneficiu/risc al acestor medicamente rămâne favorabil.

Astfel, pentru medicamentele de uz topic care conţin ketoprofen trebuie implementate o serie de măsuri care să asigure utilizarea acestora în condiţii de siguranţă. În plus, aceste medicamente nu trebuie să fie disponibile decât pe bază de prescripţie medicală.

Aceleaşi măsuri se vor implementa armonizat acum în toate statele membre ale Uniunii Europene, împreună cu o campanie repetată de informare referitoare la utilizarea corectă a ketoprofenului de uz topic. CHMP va evalua impactul acestor măsuri după o perioadă de trei ani de la implementare.

În România a fost înregistrat un singur caz de arsură de piele după folosirea unui gel cu ketoprofen, susţin reprezentanţii ANM.

Citeşte mai multe despre:   ANM