Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment “Apel către lichele”, varianta business class. Patriciu, despre Liiceanu: “Omul s-a pus în slujba golăniei”

“Apel către lichele”, varianta business class. Patriciu, despre Liiceanu: “Omul s-a pus în slujba golăniei”

Un articol de: - 25 Feb 2011, 11:45
“Apel către lichele”, varianta business class. Patriciu, despre Liiceanu: “Omul s-a pus în slujba golăniei” Eveniment

În viaţa publică, cu un ciudat şi paradoxal orgoliu nevertebrat, omul s-a pus în slujba golăniei.” Această frază reprezintă partea cea mai dură din cel mai recent atac semnat de omul de afaceri Dinu Patriciu împotriva filozofului Gabriel Liiceanu.

În urma atacurilor împotriva intelectualului Liiceanu lansate de Patriciu în paginile propriului ziar, Adevărul, Andrei Pleşu a sărit în apărarea vechiului prieten. Numai că, poziţia lui Pleşu nu a ajutat la nimic: Patriciu îşi continuă tirade împotriva celui care, în 1990, lansa celebrul “Apel către Lichele”. Iată cel mai recent exemplu:

Dragă Andrei, eu doar am povestit o întâmplare. Niciodată nu am vorbit despre competenţele prietenului tău. O fac şi o vor face cu siguranţă alţii. Adam Michnik l-a aşezat exact la locul lui în insectar. Nu trădător, nu procuror, ci menşevic, aproape bolşevic. A păcătuit printr-o nefilosofică generalizare („discriminare inacceptabilă" o numeşte Nicolae Manolescu în „România Literară"). Eu aşa am citit acum aproape 20 de ani „Apel către lichele", text destinat mai degrabă a se constitui într-un soclu pentru autor, decât să facă ceva bun pentru ceilalţi. Apoi, în viaţa publică, cu un ciudat şi paradoxal orgoliu nevertebrat, omul s-a pus în slujba golăniei. Aici măcar sper că suntem de aceeaşi parte a baricadei. Nu poate fi acceptată pervertirea societăţii româneşti de către nonvalorile din politică, prin corupţia instituţionalizată, prin încercarea inconştientă de a ne readuce la starea dinainte. Nu e vorba despre partizanat politic, ci despre viitorul ţărişoarei, cum o numeşti.” (Dinu Patriciu, într-un editorial din Adevărul)

Dacă în 1990 Gabriel Liiceanu solicita în celebrul său “Apel” ca toţi cei care au fost legaţi în mod direct de sistemul communist să facă pasul înapoi, iată că, după mai bine de 20 de ani, unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai oamenilor de afaceri formaţi în tranziţie rescrie “Apelul către lichele” de la nivelul oferit de confortul unui bilet de avion la business class.

Până acum, Gabriel Liiceanu nu a avut nici o reacţie la acuzaţiile lui Dinu Patriciu. Liiceanu şi Pleşu realizează împreună o emisiune la TVR, iar Pleşu şi Patriciu semnează editorial săptămânale în paginile ziarului Adevărul.

Citeşte mai multe despre:   Dinu Patriciu,   Andrei Plesu