Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Raed Arafat, despre ancheta DNA privind achizițiile: Nu mi-e teamă de controale, dar se puteau face mai târziu

Raed Arafat, despre ancheta DNA privind achizițiile: Nu mi-e teamă de controale, dar se puteau face mai târziu

Un articol de: Catinca Giosanu - 22 Mai 2020, 09:14
Raed Arafat, despre ancheta DNA privind achizițiile: Nu mi-e teamă de controale, dar se puteau face mai târziu Foto: Hepta Eveniment

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut dezvăluiri despre anchetele declanșate de Direcția Nnațională Anticorupție (DNA) privind achizițiile de materiale sanitare pe perioada pandemiei cu noul coronavirus, transmite Hotnews.

Acesta a precizat că nu se teme de controale, însă a menționat că ”ar fi putut fi controlați și mai târziu, deoarece nu fug nicăieri”.

Raed Arafat a subliniat că în momentul de față este foarte importantă pregătirea pentru un eventual nou val de infectări cu malaria respiratorie provocată de Covid-19.

”S-a interpretat greșit ce am zis. Nu sunt împotriva controalelor. Nu mi-e teama de controale. Daca cineva a facut un act de coruptie intentionat sa raspundă. Dar acum trebuie sa fim toti uniti. Avem o fereastră de timp acum ca să nu ne prindă nepregatiți un eventual val doi la toamnă și nu trebuie să pierdem timpul. Controalele sunt bine venite, dar noi putem fi controlati si mai târziu că nu fugim nicăieri si trebuie să ne pregătim acum”, a avertizat Arafat.

 

33 de dosare penale pentru achiziții de echipamente medicale în pandemie

 

În total, au fost deschise 33 de dosare penale pentru achiziții publice de echipamente medicale în perioada stării de urgență, a conchis șeful DNA, procurorul Crin Bologa.

”Noi nu vânăm faptele de corupţie ca să bifăm statistici, să ne crească numărul de dosare sau să împiedicăm eforturile statului de luptă împotriva răspândirii virusului, ci, dimpotrivă, vrem să ne asigurăm că aceste forţe ale statului în sectorul sanitar şi-au atins scopul, că bugetul public nu este risipit, sifonat în buzunarele celor corupţi”, a avertizat șeful DNA.

În luna martie, managerul Institulului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, afirma că persoanele care fac achiziţii publice de echipamente de protecţie ar trebui să fie protejaţi de eventuale anchete după ce se încheie starea de urgenţă.

”Primul lucru de care avem nevoie este să fim lăsaţi în pace să ne facem treaba. (...) Al doilea lucru este să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâşniţa asta, respectiv pandemia, or să vină alţii să ne tragă de mânecă: <>. (...) Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situaţie de urgenţă, în care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”, spunea Streinu-Cercel.

Totodată, Raed Arafat este de părere că cei care au ocolit birocrația pentru achiziții sanitare, în contextul crizei pandemice, nu ar trebui să fie pedepsit.

În urma declarațiilor făcute de cei doi, procurorul Bologa a subliniat că ”ne facem datoria prevăzută de lege, nu cea indicată de persoane publice”.

”Le-am şi citit, le-am şi auzit şi reafirm hotărârea procurorilor de a-şi face datoria prevăzută de lege şi nu datoria indicată de persoanele publice. Nouă ni se par mult mai grave infracţiunile săvârşite în contextul pandemiei, decât în context normal. Infracţiunile de corupţie sunt grave indiferent când s-au săvârşit, dar acum sunt cu atât mai grave cu cât pun în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor. Vă pot confirma că am auzit aceste declaraţii, dar noi ne ghidăm după prevederile legale şi ne vom face datoria indiferent despre cine este vorba”, a afirmat șeful DNA.

 

Bologa: Sunt vizate și persoane cu funcții înalte

 

Procurorul șef al DNA a menționat că în aceste dosare sunt vizate și persoane care ocupă funcții de rang înalt în cadrul autorităților contractante.

”Dacă v-aș spune și funcția, ați identifica și persoana. În scurt timp veți avea și aceste informații, cred că nu va dura mult”, a mai spus Bologa într-o conferință de presă.

Potrivit aceleiași surse, 25 dintre cele 33 de dosare penale deschise pentru achiziții medicale în perioada crizei sanitare s-au sesizat din oficiu. În acest sens se fac cercetări cu privire la  încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie precum: măşti de protecție, mănuși de unică folosință, viziere, combinezoane sau izolete.

De asemenea, sunt vizate achiziţii de măşti medicale neconforme, considerate periculoase şi interzise în țările europene.

În ceea ce privește achizițiile Unifarm, reprezentantul DNA a explicat că ”în aceste dosare se ridică acte și se fac audieri”.

Citeşte mai multe despre:   Directia Nationala Anticoruptie