Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment ARCA construiește primul avion supersonic românesc

ARCA construiește primul avion supersonic românesc

Un articol de: - 14 Mar 2011, 21:08
ARCA construiește primul avion supersonic românesc Foto: evz.ro Eveniment

Asociația Română pentrui Cosmonautică  și Aeronautică (ARCA) construiește primul avion supersonic românesc pentru Competiția Google Lunar X Prize, potrivit unui comunicat de presă citat de Mediafax.

„Este o mare onoare şi o obligaţie pentru ARCA să contribuie la tradiţia I.A.R., care, din 1925 şi până în prezent, a fost purtat de aeronave redutabil e pe plan mondial (...).  Realizarea unui aparat din seria I.A.R.-111 va trebui nu numai să contribuie la continuarea tradiţiei numelui I.A.R., ci şi să reprezinte aeronava care să zboare mai sus și mai repede decât predecesoarele sale (...)”, a declarat Dumitru Popescu, președintele ARCA.

Asociația Română pentrui Cosmonautică  și Aeronautică este o organizație non-guvernamentală care va participa la competiția Google Lunar X Prize. Dacă va câștiga, ARCA va lansa în cosmos prima rachetă românească capabilă să transporte un cosmonaut.

Pe 22 decembrie 2010, ARCA a făcut publice detaliile cu privire la programul la care a lucrat în secret în ultimul an, care include construirea primului avion supersonic românesc ce va lansa racheta Haas II.

Aparatul de zbor a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până acum de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei a vehiculelor rachetă. Deși au reprezentat o soluţie ieftină şi rapidă până acum, baloanele purtătoare au fost principal cauză a celor două amânări ale lansării rachetei spaţiale Helen.

Avionul va avea un echipaj format din două persoane, un pilot și un navigator, iar cabina va fi echipată cu două parașute propulsate cu motoare rachetă proprii. Cabina aparatului de zbor poate fi separată de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 și înălțimi de 100 metri, putând aduce echipajul în siguranță pe suprafața mării.

Primul aparat de zbor supersonic românesc va fi finalizat la jumătatea anului viitor, urmând să decoleze pentru prima dată la sfârșitul lui 2012. Programul a fost finanțat integral din surse private, prin sponsorizări și donații.

Citeşte mai multe despre:   avioane